Po nehodě na motorce skončil ochrnutý. Přesto vozíčkář z Brněnska závodí v autě

Řidítka motorky musel pětadvacetiletý Radek Buchta z Klobouk u Brna vyměnit za kola invalidního vozíku. První rok strávil rehabilitací, pět let od těžké havárie jezdí automobilové závody. I přes počáteční obavy jeho rodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po nehodě na motorce se Radek Buchta začala věnovat autokrosu

Po nehodě na motorce se Radek Buchta začala věnovat autokrosu | Foto: archiv Radka Buchty

„Před nehodou jsem měl jako zálibu jenom motorky, auta mě moc netáhla. Samozřejmě jsem auta rád opravoval, jezdil jsem se dívat na závody,“ říká Radek Buchta.

Rok v léčebně strávil rehabilitacemi, dodnes má silné bolesti a křeče, spí jen dvě až tři hodiny denně.

Aby dokázal sobě i svým blízkým, že dokáže žít naplno i na vozíku, začal jezdit autokros. Jako jediný vozíčkář na Moravě, pravděpodobně i v celé republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

S vozíčkářem, který se odmítl vzdát své lásky k silným strojům, natáčela reportérka Štěpánka Kadlečková

„Doma s tím nebyli vůbec smíření, trvalo to dlouho,“ vzpomíná na těžké začátky. Rodiče byli nejdřív překvapení a měli strach, nakonec ale jezdí Radkovi i fandit.

I organizátoři závodů měli ze začátku obavy o jeho zdraví, nakonec ale svolili. Radkův závodní vůz vznikal několik měsíců

„V normálním autě je spojka, na kterou člověk šlape zdravý člověk nohou, my tam máme elektronickou spojku, kterou jsme si vymysleli sami doma,“ popisuje vozíčkář úpravy, které mu umožnily řídit závodní vůz.

„Předělali jsme si pedály tak, aby se to dalo všechno ovládat rukou. Plyn a spojku jsme si udělali tak, aby to bylo na rychlé rozjíždění, abychom se vyrovnali aspoň trošku ostatním jezdcům,“ dodává.

S prací pomáhá i mechanik Martin Huták. „Já to beru spíš jako zábavu, protože s Radkem se známe od školky. Vždycky jsme pro to byli zapálení, baví nás to,“ říká mechanik.

I přes nepříznivé prognózy lékařů Radek Buchta stále doufá, že se ještě někdy posadí za řídítka motorky. V tomto roce by chtěl postoupit do vyšší kategorie závodů, tzv. hobbycross, vše ale bude záležet na penězích.

Po nehodě na motorce se Radek Buchta začala věnovat autokrosu

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme