ZOH jsou minulostí a Rusy čeká jejich zhodnocení

Zimní olympijské hry skončily, ze Soči odlétají výpravy sportovců, novináři i zahraniční návštěvníci. Organizátoři svou roli splnili dobře a bylo by přínosné, kdyby v Rusku zůstala pozitivní atmosféra her.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ZOH v Soči jsou už minulostí, olympijský oheň dohořel

ZOH v Soči jsou už minulostí, olympijský oheň dohořel | Zdroj: Reuters

Olympijské hry jsme zvládli, mohou si říci Rusové. Soči dnes opustí poslední sportovci, vyklízejí se také hotely a Rusko bude bilancovat, co pořádáním megasportovní akce získalo a co ztratilo.

Rusové mohou být na sebe pyšní zejména po organizační stránce. Doprava fungovala bez problémů a počáteční komplikace s ubytováním se vyřešily velmi rychle. Rusové si poradili i s přesunem některých disciplín kvůli teplému a mlhavému počasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za ZOH v Soči se ohlíží zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška

Všichni si také asi oddechli, že nedošlo k žádnému teroristickému útoku. Ze začátku měl zřejmě každý v povědomí zasunutý strach z hrozby teroristických útoků, ale postupně obava z návštěvníků vyprchala. Navíc bezpečností opatření byla důkladná, ale nikoli nějak protivná.

Přítomnost tisíců příslušníků bezpečnostních složek nebyla tak viditelná. I díky tomu, že agenti měli olympijské oblečení a splývali „s davem.“

Propagační rozměr her byl pro ruského prezidenta Vladimira Putina nesmírně důležitý, ale nepodléhejme dojmu, že se Rusko díky olympijským hrám nějak změní.

To, co tady v Soči viděli návštěvníci, byla jen jakási pozitivní fasáda Ruska, ale bylo by pro tuto zemi skvělé, kdyby i po olympiádě byli politici tak vstřícní, úředníci reagovali na problémy okamžitě.

A Vladimir Putin utahoval plynové kohoutky jen v závěru olympijského ohně.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme