S obnovou ohořelé chaty Libušín chtějí pomoci blízké obce, chystá se i sbírka

Peníze na obnovu beskydské chaty Libušín, kterou v noci na dnešek vážně poškodil požár, by se mohly částečně vybrat ve veřejné sbírce. Vyhlásit ji plánuje vlastník památkově chráněné budovy, Valašské muzeum v Rožnově pod Radhoštěm. A pomoc slibují i okolní obce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chata Libušín na Pustevnách v Beskydech. Budovu navrženou architektem Jurkovičem v noci na 3. března poškodil požár

Chata Libušín na Pustevnách v Beskydech. Budovu navrženou architektem Jurkovičem v noci na 3. března poškodil požár | Zdroj: ČTK

Obnova spálené chaty Libušín v Beskydech na Pustevnách bude stát desítky milionů korun, historická škoda je však nevyčíslitelná – dílo z konce 19. století architekta Dušana Jurkoviče je národní kulturní památkou.

Požár v noci zničil střechu a hlavně pravou část budovy včetně výjimečného interiéru. „Skutečně se svíralo srdce,“ popsal první dojmy ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

Po příčině požáru zatím dál pátrají vyšetřovatelé. Paní Jana, která byla na chatě Libušín dlouhá léta servírkou, je přesvědčená, že personál chybu neudělal. „My jsme včera skončili a všechno jsme zkontrolovali,“ poznamenala.

Muzeum teď plánuje, že na obnovu památky vyhlásí veřejnou sbírku. A pomoc slibují také starostové okolních obcí.

„Teď je třeba zapracovat na tom, aby se to co nejrychleji dalo do kupy. Já už jsem mluvil se starostkou Frenštátu, mluvil jsem se starostou Prostřední Bečvy, budu kontaktovat paní starostku z Rožnova, určitě budeme něco dávat dohromady. To se rozhodně nesmí zdemolovat,“ uvedl starosta Trojanovic Jiří Novotný ze sdružení Naše Beskydy.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme