Památník padlých vojáků ve Velkých Němčicích se dočká obnovy díky neznámému dárci

Radnice ve Velkých Němčicích na Břeclavsku se pustila do obnovy pomníku vojáků padlých v 1. světové válce, a to u příležitosti stého výročí vypuknutí konfliktu. Rekonstrukci památníku s fotografiemi a jmény 48 padlých rodáků zaplatí neznámý dárce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věnce a květiny byly nejprve položeny k památníku domácího odboje

Věnce a květiny byly nejprve položeny k památníku domácího odboje | Foto: Ivan Holas | Zdroj: Český rozhlas

„Je to přesně, jak můj nejstarší vnuk. Po osmdesáti letech,“ ukazuje na jednu z fotografií na pomníku bývalý kronikář obce František Válka.

Vrátit památníku zašlý lesk si dal za úkol restaurátor Jiří Helma. Některé obrázky vojáků už jsou ale hodně poškozené, jiné chybí úplně. Restaurátor proto pátrá v archivech, aby ke jménům hrdinů přiřadil znovu i tvář.

„Už jsme se je pokoušeli dohledat. Teďka spoléhám docela dost na to, že existuje fotografie a negativ památníku, kde jsou ještě všechny fotografie, takže se pokusíme z těchto negativů získat, pokud to bude možné, fotografie chybějící,“ přibližuje.


Zvětšit mapu

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme