USA viní Vladimira Putina z 'nepravdivých tvrzení' o událostech na Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin podle Spojených států zdůvodňuje okupaci ukrajinského Krymu směsicí nepravdivých tvrzení a překroucených faktů. Americké ministerstvo zahraničí publikovalo ve středu "souhrn faktů", které podle úřadu uvádějí na pravou míru Putinovu manipulaci s informacemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: ČTK

Podobná aktivita a nařčení lídra některé ze světových zemí z nepravdivých tvrzení je pro americký úřad zcela nezvyklá.

Zdá se, že americké vládě dochází trpělivost a chce Rusku naznačit, že to s odpovědí na jeho počínání na Krymu myslí vážně.

Ministerstvo zahraničí zveřejnilo prohlášení, ve kterém jde diplomatická zdvořilost zcela stranou. Na svých stránkách vyvěsilo seznam deseti nepravdivých tvrzení ruského prezidenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nezvykle ostrém prohlášení, které zveřejnilo americké ministerstvo zahraničí na adresu Vladimira Putina, informovala zahraniční zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Dokument se jmenuje Smyšlenky prezidenta Putina – 10 lživých tvrzení o Ukrajině. Ministerstvo zahraničí v něm vyjmenovává deset hlavních případů, kdy Kreml podle něj fakta ignoruje nebo jimi manipuluje tak, aby ospravedlnil svoji agresi na Ukrajině.

Pro americký statedepartment je to naprostá výjimka, nestává se, že by diplomaté vydávali prohlášení o zahraničních prezidentech a jejich možných nepravdivých veřejných projevech, takže je to další důkaz, že krize sahá opravdu hluboko.

"Pan Putin říká: Ruské jednotky na Krymu jednají pouze ve snaze bránit majetek ruské armády. Jsou to ´skupiny občanské domobrany´, nikoli ruské jednotky, které se zmocnily infrastruktury a vojenských zařízení na Krymu," uvádí úřad první tvrzení ruského prezidenta.

"Fakta: Existují jasné důkazy, že v jádru vysoce organizovaných protiukrajinských sil na Krymu jsou příslušníci ruských tajných služeb," oponuje ministerstvo na dalším řádku Putinově verzi.

Moskvu zklamaly výsledky zasedání Rady NATO - Rusko

Číst článek

V dalších bodech se americká diplomacie vyjadřuje k tématům dohody o vojenských operacích mezi Ruskem a Ukrajinou, kterou podle Putina Rusové dodržují, k údajným útokům na etnické Rusy či na kostely a synagogy na Ukrajině či o Putinově tvrzení, že zemi kvůli humanitární krizi opouštějí statisíce lidí.

"V současnosti neexistují absolutně žádné důkazy o humanitární krizi ani o záplavě uprchlíků mířících za azylem z Ukrajiny do Ruska," uvádí ministerstvo.

V Kongresu se mezitím velmi intenzivně debatuje o sankcích vůči Rusku. Zdá se, že schvalování se odehraje ve dvou fázích.

Ruská vojenská přítomnost na Krymu | Foto: Český rozhlas

Zákonodárci jsou připraveni odsouhlasit balík finanční pomoci pro Ukrajinu ve výši jedné miliardy dolarů, kterou už v Kyjevě slíbil ministr zahraničí John Kerry. V tom chtějí kongresmani podpořit prezidenta Obamu.

V otázce samotných sankcí však jednota nepanuje. Návrhů je celá řada – vízové restrikce, zmražení účtů lidí z nejbližšího okruhu Vladimira Putina a části ruské elity zodpovědné za kroky na Ukrajině, sankce proti ruským bankám, možné vyloučení Ruska ze skupiny G8, omezení amerického obchodu s Ruskem a další.

OSN nepotvrdila masový útěk ruskojazyčného obyvatelstva z Ukrajiny

Číst článek

Někteří kongresmani mají za to, že Washington by měl takové kroky koordinovat s evropskými partnery. Ani u nich není situace jednoduchá. Některé státy mluví o tom, že pro sankce úplně nejsou.

Jiné zase poukazují na to, že třeba jen sestavení detailních jmenných seznamů musí být precizní a odůvodněné, což není otázka jednoho dne. Sankce tedy nebudou otázkou nejbližších hodin ani dnů.

President Putin's Fiction: 10 False Claims about Ukraine | Foto: state.gov

Lenka Kabrhelová, ČTK, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme