Kaplického blob možná vyroste na Rohanském ostrově v Praze. Nebude ale knihovnou

Takzvaný blob by mohl stát na Rohanském ostrově v Praze 8. Návrh zesnulého architekta Jana Kaplického oživila radnice společně s vdovou po architektovi Eliškou Kaplicky. Nápad má ale i své odpůrce, podobně jako uvažovaná stavba blobu na Letné, která před několika lety vyvolala ostré diskuse.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Model nové budovy Národní knihovny

Model nové budovy Národní knihovny | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

O tom, že se knihovna s typickým tvarem chobotnice stavět nebude, rozhodlo v roce 2008 ministerstvo kultury. Původně měla být dostavěna v roce 2012 a pojmout na deset milionů knih. Případná nová stavba by ale účel knihovny neměla.

„V současné době v žádném případě není na stole původní Kaplického záměr stavby knihovny, ale jednáme tady o možnosti realizovat tento projekt ve zmenšené podobě,“ říká starosta Prahy 8 Jiří Janků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech Prahy 8 s návrhem Kaplického chobotnice natáčel redaktor Jan Charvát

Sama Eliška Kaplicky se nedávno sešla se zástupci radnice Prahy 8 a s nápadem umístění blobu na Rohanském ostrově souhlasí. Tam je dnes hlavně komerční zástavba. To by se týkalo i samotného blobu, na kterém by se podílel soukromý investor. Starosta Jiří Janků doufá, že by zde městská část mohla vybudovat kulturní prostor.

„Když si vezmeme tuto budovu, jejího ducha nebo vůbec to, jak vypadá, tak si dovedu představit, že by se mohla stát jakýmsi kulturním centrem Prahy 8. Dovedu si představit, že by se zde pořádaly výstavy fotografií, obrazů, plastik, že by zde mohly být i nějaké recitály.“

„Prostě bylo by to místo, za které by se Praha 8 myslím rozhodně nemusela stydět, a které by se stalo jakýmsi vyhledávaným kulturním místem,“ nastiňuje možné využití blobu starosta osmé městské části.

Kritici zmiňují riziko povodní

To se ale nelíbí historičce Kateřině Bečkové, předsedkyni Klubu za starou Prahu. „Ta stavba byla navržena pro úplně jinou urbanistickou situaci, pro úplně jiný účel, a proto byla navržena v té podobě, v jaké byla navržena. Takže si myslím, že se nedá jen tak vzít a přenést na úplně jiné místo s jiným účelem,“ namítá Bečková.

Podle ní je už samotný pojem Rohanský ostrov matoucí. Je tu také riziko povodní. „Takzvaný Rohanský ostrov, což není Rohanský ostrov, to si nalijme čistého vína – to jsou historicky Maniny, to je říční niva, která zatím nikdy nebyla zastavěna.“

Zmenšenina Kaplického blobu jako zastávka na Lesné v Brně | Foto: Ivan Holas

„Tam skutečně povodně hrozí. Čili do tohoto místa nepatří třeba kulturní instituce, která shromažďuje sbírky, která má něco, co může být poškozeno vodou,“ tvrdí předsedkyně Klubu za starou Prahu.

Stavba by podle starosty Prahy 8 Jiřího Janků měla být vhodně zasazena do stávající zástavby. „Já bych viděl vypracování nějakých studií i nějaký model zakomponování toho blobu, té 'chobotnice' do záměru zástavby celého prostoru.“

„A ve chvíli, kdy by něco takového bylo připraveno, tak bych určitě byl pro, aby se to předvedlo občanům Prahy 8, aby se na to mohli podívat a mohli se k tomu vyjádřit,“ dodává starosta Janků.


Zvětšit mapu

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme