Libyjská vláda hrozí útokem na severokorejský tanker, ten se snaží ze země vyvézt ropu

Libyjský premiér Alí Zajdán pohrozil ostřelováním severokorejského tankeru, který se snaží naložit ropu ve východolibyjském přístavu Sidra. Ústřední vláda v Tripolisu označila pokusy vyvážet ropu bez jejího vědomí za pirátství. Na východě země v oblasti Barka ale sílí separatistické tendence a místní úřady chtějí samy vyvážet ropu z jimi kontrolovaných přístavů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejský tanker u břehů Libye

Severokorejský tanker u břehů Libye | Zdroj: Reuters

„V tento požehnaný den osmého března 2014 došlo k veliké události. Ohlašujeme začátek vývozu ropy z oblasti Barka, a to přímo jejími obyvateli," oznamuje mluvčí povstaleckých úřadů ve východní Libyi.

Politici v Barce tvrdí, že ústřední vláda v Tripolisu nerespektovala dohody, podle kterých má část zisku z ropy zůstat na východě země. Od loňského léta ovládají povstalci tři důležité přístavy, ze kterých se velká část libyjské ropy vyváží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor se zpravodajem Štěpánem Macháčkem

Tanker Morning Glory, plující pod severokorejskou vlajkou, se v Sidře neúspěšně pokusil zakotvit už v úterý.

„Znamená to samozřejmě porušení mezinárodního práva. Libyjské úřady loď varovaly a spojily se také s velvyslanectvím Severní Koreje, pod jejíž vlajkou loď pluje. Kapitán lodě nám řekl, že tanker obsadila ozbrojená skupina. Pokud loď neuposlechne nařízení úřadů, budeme ji ostřelovat,“ uvádí libyjský premiér Alí Zajdán.

Podle zpravodaje ČRo Štěpána Macháčka je možné, že letectvo bude tanker ostřelovat, ale spíše by se mohlo jednat o varovné výstřely, které by měly zabránit tomu, aby loď vyplula z přístavu.

Pokud by útočili přímo na loď naplněnou ropou, znamenalo by to velkou katastrofu pro životní prostředí, před světem by navíc libyjská vláda ztratila hodně ze svého kreditu.

Východ Libye s důležitými ropnými terminály kontrolují od loňského léta jednotky velitele Ibráhíma Džadrána.

Ten vypověděl poslušnost centrální tripolské vládě a de facto sedí na desítkách miliard libyjských dolarů, které by libyjská vláda ráda dostala. Navíc teď vydírá libyjskou vládu tím, že žádá autonomii pro východní část Libye.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme