Cenu Trebbia dostali Jiří Srnec, Annie Leibovitz či Freudova pravnučka Jane

Nadační fond Trebbia odměnil umělce, mecenáše a podnikatele za jejich přínos kultuře. Cenu dostali třeba český režisér a zakladatel Černého divadla Jiří Srnec, americká fotografka Annie Leibovitz, britská sochařka Jane Freudová, ale také podporovatelé umění. Za celoživotní dílo získal ocenění slovenský herec Štefan Kvietik. Slavnostní večer se konal včera na Pražském hradě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Srnec

Jiří Srnec | Foto: Hana Smejkalová (ND)

Galerie Miro a Nadační fond Trebbia udělily své výroční ceny již počtrnácté.

Za podporu umění a kultury byli soškami svatého Rocha odměněni španělský mecenáš Juan Gonzáles de Quirós a rakouský podnikatel a prezident Vídeňského hudebního semináře Rudolf Kallat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předávání cen Trebbia sledovala redaktorka Markéta Kaňková

Rakouskému mecenáši cenu na slavnostním ceremoniálu předal generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

„Založil ve Vídni spolek, který se věnuje výchově mladých talentovaných hudebníků. Je to nesmírně užitečné, nesmírně důležité právě v této době, kterou žijeme, kdy se opět v Evropě začínají točit kola dějin,“ přiblížil Kallatův přínos umění Duhan.

Nejvýznamnějším hostem večera měla být světoznámá americká fotografka Annie Leibovitz, kterou mezinárodní nominační komitét ocenil Trebbií za tvůrčí činnost. Žena, před jejímž objektivem pózovali nejznámější osobnosti uměleckého i politického světa – například někdejší prezident USA Bill Clinton, královna Alžběta nebo rodina současného amerického prezidenta Baracka Obamy – však na ceremoniál nakonec nedorazila.

Organizátorům alespoň zaslala dopis, ve kterém za cenu poděkovala.

„Je pro mne velkou ctí obdržet toto prestižní ocenění. Jsem zklamaná, že nemohu přijet do Prahy a prožít s vámi večer, který je věnován oslavě umění a kultury,“ přečetla moderátorka vzkaz americké umělkyně.

Za pradědečka

To britská sochařka a pravnučka zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda Jane Freudová si cenu za tvůrčí činnost přijela na Pražský hrad převzít osobně.

Svou roli zřejmě sehrálo i to, že se jednalo o ocenění právě z České republiky. Její slavný předek se totiž narodil v Příboře na Novojičínsku.

„Je to pro mě největší životní pocta. Dostala jsem už mnoho různých cen, ta poslední je ale nepřekonatelná vzhledem k památce mého pradědečka Sigmunda. Proto mám pocit, že tu cenu přebírám spíše jako jeho zástupce v jeho rodišti,“ poznamenala umělkyně.

Dalším laureátem v oblasti umělecké tvorby se stal Jiří Srnec, český režisér, výtvarník a legendární zakladatel Černého divadla. Sošku mu předal ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

„Černé divadlo je naprosto jedinečné svojí magikou, tajuplností, vysokou profesionalitou, a tím si také získalo lidi v podstatě na všech kontinentech. Myslím si, že je tady ta zvláštní alchymie umění, kdy se vlastně Černým divadlem předává celému světu cosi velmi pozitivního a světlého,“ řekl Herman.

Cenu za celoživotní dílo si pak odnesl slovenský herec Štefan Kvietik, kterého diváci mohou znát například z filmu Romance pro Křídlovku režiséra Otokara Vávry nebo ze seriálu režiséra Juraje Jakubiska Ticícročná včela.

Stejně jako v předchozích ročnících byla součástí ceremoniálu i dražba obrazů, které pro Trebbii vytvořili umělci, kteří nejsou profesionálními výtvarníky.

Markéta Kaňková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme