Silný vítr lámal stromy, na severu Čech se potýkali s výpadky elektřiny

Silný vítr vyvrátil na mnoha místech stromy a přerušil elektrické vedení. S výpadky elektřiny se potýkali technici ve všech částech Ústeckého kraje. Kvůli popadaným větvím byl přerušený provoz na některých železničních tratích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viichr polámal stromy u sportovního areálu v Novém Městě na Moravě

Viichr polámal stromy u sportovního areálu v Novém Městě na Moravě | Foto: Hana Mikulincová

Nejvíce poruch elektrického vedení bylo v okolí české Kamenice na Děčínsku a na Mostecku. Škody nebyly velké a dodávky se dařilo postupně obnovovat.

Desítky spadlých stromů likvidovali hasiči na Vysočině. Nejvíce na Žďársku a Třebíčsku. Drobné úlomky větví tam na mnoha místech pokrývají povrch silnic.

V Třebíči silný poryv větru převrátil plechový hangár. Ulice ve městě lemovaly převrácené popelnice a značky. Na silnicích se povalovaly plechy utržené ze střech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kde byl vítr nejsilnější prozradil ve vysílání Radiožurnálu meteorolog Jan Šrámek

Silný vítr zastavil lanovky v Krkonoších a Orlických horách. Od rána je mimo provoz například ve Špindlerově Mlýně lanovka na Medvědín a Pláně. Stojí také lanovka na Černou horu a nejezdí ani lanovky v Orlických horách.

Větve spadlé na trakční vedení přerušily ráno provoz na železnici mezi Hlubokou nad Vltavou a Zámostím v jižních Čechách. Vyvrácené stromy zablokovaly také trať mezi Jedlovou a Svorem na Českolipsku.

„Momentálně jsou ještě nesjízdné úseky mezi Českou Kamenicí a Mlýny, kde popadaly stromy na koleje, dále v úseku Osek - Louka u Litvínova a trať z Plzně do Žatce mezi Žihlí a Blatnem,“ řekla odpoledne Radiožurnálu mluvčí Českých drah Radka Šubová. Večer už byly všechny tratě průjezdné.

Kvůli větru byl na MS v letech zrušený i závod družstev

Číst článek

Nejsilnější nárazy větru naměřili meteorologové na Sněžce v Krkonoších – 150 kilometrů za hodinu, v Krušných horách pak 130 kilometrů za hodinu. V nížinách zaznamenali nejvyšší hodnoty v Kuchařovicích na Znojemsku -108 a v Dukovanech - 100 kilometrů za hodinu.

Výstraha meteorologů před silným větrem platí pro většinu republiky až do 20 hodin. V noci a v pondělí už má vítr slábnout.

Igor Maňour, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme