Srbové odmítají srovnávání Krymu s Kosovem. V Rusku není demokracie, dodávají

Kosovo není jako Krym, vzkazují obyvatelé Srbska. Podle nich totiž Putinovo srovnání bývalé srbské provincie s Krymským poloostrovem neodpovídá realitě. Vladimir Putin v poselství Federálnímu shromáždění prohlásil, že Západ vůči Moskvě používá dvojí metr, když hájí uznání Kosova a neuznání nezávislosti Krymu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie

Policie | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Před 15 lety, přesně 24. března, začaly na území tehdejší Jugoslávie dopadat bomby.

Operace Spojenecká síla začala a letouny Severoatlantické aliance útočily na cíle Miloševičovy armády celých 10 týdnů.

Oficiálním důvodem útoku vzdušných sil NATO bylo zastavení násilností vůči Kosovským Albáncům, výsledkem pak správa OSN a NATO nad Kosovem, které v únoru 2008 vyhlásilo nezávislost.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Bělehradě natáčel o paralelách mezi Krymem a Kosovem tamní zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

„Není to stejné, nelze srovnávat Kosovo s Krymem. V Kosovu žije více Albánců než Srbů už nejméně 30 let, zatímco Krym patřil Rusku už dlouho, ale když už se tento poloostrov stal součástí Ukrajiny, měl tak zůstat,“ myslí si vysokoškolák z Bělehradu. „Nemuseli tam posílat vojsko, místo síly měli použít diplomacii. Takto je všichni označují za agresory,“ přidává se další.

Jinak než Putin vidí situaci na Krymu i bývalý srbský velvyslanec v České republice Aleksandar Ilič. „Rozdílů je mnoho. V Kosovu byla válka, takže mnohá řešení byla přijata pod tlakem konfliktu mezi Srby a Albánci, mezi extrémními silami obou znesvářených stran.“

Horní komora ruského parlamentu zpečetí připojení Krymu a Sevastopolu k Rusku

Číst článek

„A za druhé - Kosovo vždycky patřilo i Srbům i Albáncům, vždy to bylo tak půl na půl. Po válce však většina Srbů odešla a poměr obyvatelstva se zcela změnil. Obě území měla složitou historii, to je pravda, ale to by nemělo mít vliv na aktuální dění. A Rusko navíc není demokratické,“ říká Ilič.

V jednom má ovšem ruský prezident Vladimir Putin při srovnávání Krymu s Kosovem pravdu. Na obou územích totiž vládnou premiéři, kteří mají kriminální minulost, ať už jde o Hashima Thačiho, nebo Sergeje Aksjonova.

Robert Mikoláš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme