Ve Vídni se draží fotoaparát, který se vrátil z Měsíce. Údajně je poslední

Do aukce ve vídeňské galerii Westlicht dnes půjde unikátní fotoaparát. Údajně ho jako jediný přivezli zpět z Měsíce astronauti misí Appolo. Jeho cena se odhaduje až na 200 tisíc eur (asi 5,5 milionu korun).

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotoaparát č. 38 z letu Apollo 15

Fotoaparát č. 38 z letu Apollo 15 | Foto: WestLicht Gallery Wien

Fotoaparát nese registrační číslo 38. Stejné číslo všechny snímky, které na Měsíci nafotil Jim Irwin v roce 1971 při misi Appolo 15.

Podle majitele galerie Westlicht je to nezvratný důkaz, že dražený přístroj opravdu na Měsíci byl.

Někteří znalci ale namítají, že ve skutečnosti se na Zem vrátilo víc přístrojů. Přesto, že NASA nařizovala nechat všechny opotřebované a nepotřebné věci na Měsíci.

Apollo 15, devátý pilotovaný let v programu Apollo, byl čtvrtým, kdy lidé přistáli na Měsíci. Odstartovalo k Měsíci 26. července 1971. Let byl 41 v pořadí letů do kosmu z naší planety.

Astronauti si mohli některé exempláře nechat jako trofeje. Prý je to zjevné z přepisů rozhovorů mezi posádkami na lodích Apollo a pozemní kontrolou.

Kousek, který jde dnes do dražby, zřejmě neskončil v soukromé sbírce proto, že se při misi několikrát porouchal. Irwin ho kvůli poruchám vzal zpátky na Zem, aby ho mohli prozkoumat technici.

Můžete si koupit pozemek na Měsíci... Jsou to ale vyhozené peníze za kus papíru bez právního podkladu. (Modul Apollo 15 a lunární rover.) | Foto: NASA

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme