Venezuelský prezident obvinil tři generály z přípravy puče. Nechal je zatknout

Venezuelské úřady zatkly tři generály letectva. Prezident Nicolás Maduro řekl, že proti němu připravovali puč a byli napojeni na opozici. Úřady v uplynulých dnech zatkly také několik opozičních politiků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Nicolás Maduro oznámil zatčení tří generálů

Prezident Nicolás Maduro oznámil zatčení tří generálů | Zdroj: Reuters

Podle venezuelského prezidenta chtěli zatčení generálové vyvolat chaos ve veřejných službách a způsobit výpadky elektřiny. Jejich plány prý prozradili mladší důstojníci, kteří dostali nabídku k účasti na puči.

Maduro to oznámil, když vítal pozorovatelskou misi vyslanou Unií jihoamerických států. Ta má nezávisle prověřit, co přesně se ve Venezuele v posledních týdne chtěje.

Podle opozice je vláda nekompetentní a nedemokraticky potlačuje rozdílné názory. Vládní socialisté mluví o fašistickém spiknutí a pokusu o protiústavní převrat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální informace o protestech ve Venezuele přináší zpravodaj v Jižní Americe

V poslední době bylo zatčeno několik opozičních politiků. Například v případě jednoho starosty to bylo za to, že nezakročil proti protestům. Parlament také zrušil mandát jedné opoziční poslankyni za to, že se údajně zapojila do zahraničního spiknutí proti vlastní zemi.

Ale opozičních starostů a guvernérů je víc. Boj proti nim probíhá také na mediální rovině.

V souvislosti s protesty zemřela i těhotná osmadvacetiletá žena, která pracovala v televizi jako tlumočnice pro neslyšící. Když se autobus, kterým cestovala domů, zastavil kvůli bariéře na silnici, vystoupila, aby pokračovala pěšky. V tu chvíli však přijelo terénní auto, někdo z něj několikrát vystřelil a jedna kulka ženu zabila.

Podle svědků už se takhle v minulých dnech někdo párkrát pokusil zaútočit na protivládní demonstranty. Kdo to je, se ale nezjistilo, policie útočníky nedopadla.

Starosta města, který je z vládní strany, však hned do světa vyslal prohlášení, že tahle lidská tragédie je výsledkem toho, co dělají protivládní demonstranti.


Zvětšit mapu

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme