Až 90 procent absolventů Univerzity Pardubice najde práci v oboru bez problémů

Přes 600 tisíc lidí aktuálně shání práci. Patří k nim i vysokoškoláci a absolventi odborných škol a učilišť, kteří se bezprostředně po ukončení studia zapisují na Úřadě práce. Zatímco technické profese jsou žádané a absolventi většiny fakult pardubické univerzity si na nedostatek příležitostí nemohou stěžovat, je stále dost těch, kteří po ukončení studia uplatnění neseženou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V laboratoři ing. J. Opršal s koloidním roztokem stříbra, reakce pozoruje ing. M. Pouzar Ph.D.

V laboratoři ing. J. Opršal s koloidním roztokem stříbra, reakce pozoruje ing. M. Pouzar Ph.D. | Foto: Jana Davidová-Kracíková

Lidé s technickým vzděláním mají šance na trhu práce vysoké. Studenti pátého ročníku Dopravní fakulty Jana Pernera věří, že hned po státních zkouškách na Úřadu práce neskončí.

Sázejí třeba na unikátnost oboru aplikovaná informatika v dopravě, jehož absolventů je v republice málo, ale zároveň jsou velmi žádaní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká je uplatnitelnost studentů fakult Univerzity Pardubice, zjišťoval Ondřej Wolf

Právě po absolventech technických oborů panuje na trhu práce velká poptávka.

„Hledáme stále, protože se zabýváme vývojem výrobků a kvalifikovaní a studovaní odborníci jsou pro nás důležití,“ potvrzuje manažer strojírenské firmy Pavel Rozsypal.

Uplatnitelnost absolventů Univerzity Pardubice v praxi je vysoká. Podle Ivany Veselé z Fakulty ekonomicko-správní si každá fakulta univerzity dělá průzkumy o tom, jestli absolventi práci sehnali nebo ne.

„Podle toho potom zase přizpůsobujeme samozřejmě nabídku i třeba studijních oborů a snažíme se přizpůsobit studium právě všem poznatkům tohoto dotazníkového šetření,“ říká Ivana Veselá.

Až 90 procent studentů ale práci najde. Jedná se zejména o absolventy fakulty elektrotechnické, informatické, ekonomicko-správní či chemicko-technologické.

Nejhůře shánějí zaměstnání posluchači Filozofické fakulty

„Absolventi fakulty filozofické shánějí tu práci trošičku hůř, protože jejich obory jsou na trhu práce specifické,“ říká Ivana Veselá a pokračuje:

„Studenti fakulty filozofické velice často končí někde úplně jinde, než pro co to svoje studium vlastně dělali.“

Podle Veselé trvá absolventům tři až čtyři měsíce, než práci seženou. Mnozí studenti tak už před ukončením studia posílají do firem a společností své životopisy a objednávají se na první pracovní pohovory.

Marína Dvořáková, Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme