Nejlepším pedagogem se může stát Ivanka Hájková, učí na gymnáziu v Prostějově

Mezi finalisty Zlatého Ámose je i učitelka chemie Ivanka Hájková z prostějovského Gymnázia Jiřího Wolkera. Na ocenění o nejoblíbenějšího učitele Česka navrhli pětašedesátiletou učitelku sami studenti. Nejprve se jí do soutěže moc nechtělo, studenti ji ale přemluvili a s jejich pomocí se dostala až do finále.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlatý Ámos

Zlatý Ámos | Foto: Český rozhlas

Chemii učí přes čtyřicet let. I když už je v důchodovém věku, školu nedokáže opustit. Studenti ji mají velmi rádi.

„Říkám, že jsem tady déle než hnědé uhlí, a děcka mi mezi sebou říkají babička Ivanka. Je to taková legrace a dobrý vztah s dětmi,“ usmívá se Ivana Hájková, které ve škole nikdo neřekne jinak než Ivanka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč studenti nominovali svoji profesorku do ankety Zlatý Ámos, zjišťovala Monika Tomášková

Díky přízni žáků je učitelka chemie mezi finalisty Zlatého Ámose, tedy soutěže o nejoblíbenějšího učitele. Nápad přihlásit ji do ankety vznikl v septimě A. Přišla s ním Dominika Valášková.

„Když jsem viděla v televizi ukázku, kde byl rozhovor s panem profesorem, který to vyhrál loni, tak jsem si řekla, že to bude přesně to pravé pro naši učitelku Hájkovou," přibližuje studentka Valášková.

O vítězství bude pedagožka bojovat v Praze a pomáhat ji při tom budou i studenti. Součástí finále je několik úkolů. Krátké vystoupení před porotou ji čeká nejprve se svými žáky, předvést se ale musí i sama.

Anketa o nejoblíbenějšího učitele Česka Zlatý Ámos je vyhlášována jednou ročně. Jejím cílem je popularizace pedagogů, kteří podle hodnocení studentů významně přispívají k utváření kvalitního vztahu mezi žáky a učiteli.

Pětašedesátiletá učitelka chemie účast v soutěži před kolegy v práci nejprve tajila. Nakonec ji studenti přemluvili, aby se do krajského kola do Ostravy přece jen vydala. Od té doby jí drží palce celá škola.

„Nakonec jsem ráda, že jsem to podstoupila, protože taková šance se mi v životě asi nenaskytne. Jsem ráda, že jsem se dostala do užšího výběru šesti finalistů. I kdybych nevyhrála, tak už o nic nejde, protože jsme v podstatě vyhráli všichni,“ podotýká Hájková.

Finále ankety Zlatý Ámos proběhne v pátek 28. března v pražském hotelu Olšanka.

Monika Pustovková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme