Na Kladensku bojují už třetím rokem florbalem proti drogám

Florbal je v současnosti nejrozšířenějším sportem na školách. Na kladenském okrese se dokonce hraje dlouhodobá meziškolní soutěž, ale nejde v ní zdaleka jen o výsledky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Brně dnes začne světový šampionát florbalistek (ilustrační foto)

V Brně dnes začne světový šampionát florbalistek (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

„Máme dvanáct družstev a v každém je zhruba dvacet dětí. Tím se dostaneme k obrovskému číslu. Je to super a jsme za to hrozně rádi. Turnaj běží od září do května, kdy vyvrcholí play-off. Utká se každý s každým, hraje se dvanáct kol. Pokaždé vidíme jiné děti a jsme rádi, že z některých škol přichází i holky. To je úplně úžasný,“ vysvětluje mi pořadatel celé akce Michal Bradáč.

Společně pozorujeme, jak na hřišti proti sobě bojují týmy 7. a 4. základní školy z Kladna. Na dětech je vidět obrovský zápal pro hru a musím uznat, že i pohledné akce a parádní góly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Kladensku bojují už třetím rokem florbalem proti drogám

„Florbal mě baví a je to tady zábavné. Když se hrál první ročník, tak ho vyhráli kluci, kteří jsou teďka v deváté třídě. To nás namotivovalo pokračovat stopách,“ říkají mi kluci ze 7. základní školy, kteří právě slaví vítězství.

Tady na turnaji nemají na dresech název školy, ale tak jako ostatní týmy, vždy jméno nějakého zvířete. Vidím nápisy Nosorožci, Jeleni, Opice, Zubři o kus dál se rozcvičují Štíři, na lavičce sedí Vlci.

„Tím, že reprezentují školu, jsou emoce tak zavádějící, že jsme raději zvolili zvířata. Pak na sebe nekřičí, kdo je z jaké školy. Máme derby mezi sedmou a osmou základní školou a tím, že hrají pod názvem zvířat, tak to funguje úplně jinak než normálně.“

Pravdou je, že kluci z týmu Jelenů na to mají trochu jiný názor. „Hrál bych raději s názvem 7. základní škola, protože by to víc propagovalo naší školu. Stejně si myslím, že nás většina zná jako Jeleny.“

Florbal je fenoménem na základních školách a módním trendem dnešních dětí

Číst článek

Dál pozoruji hru a ptám se Michala Bradáče, který ze zvířecích týmů je zatím nejlepší. Z jeho odpovědi se ale dá vytušit, že o výsledky tady až tak úplně nejde.

„Hlavní myšlenkou je - Florbal proti drogám. Chceme vytáhnout děti z ulic a dát je na takových turnajích dohromady. Aby si dvakrát týdně zatrénovaly na svých školách a pak jednou měsíčně přišly na turnaj, vzaly si na sebe dresy a zkusily zabojovat za školu.“

S touhle myšlenkou se nedá než souhlasit, ale co na to samotní hráči. „Je lepší si jít zahrát florbal než chodit někam kouřit,“ překvapují mě svou odpovědí sedmáci z týmu Jelenů a už odbíhají připravit se na další zápas.

Petr Kadeřábek, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme