Nechceme jít do důchodu v 60 letech, říkají stávkující piloti Lufthansy

Stovky letadel společnosti Lufthansa i její dceřiné aerolinky Germanwings nelétají. Důvodem je stávka pilotů aerolinek, které tak musely zrušit téměř čtyři tisíce letů. Mnoho cestujících se dnes na německá letiště raději vůbec nevydala, další pak většinou marně čekají na zázrak v podobě jakéhokoli spojení do cílové destinace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Piloti Lufthansy stávkují za vyšší platy a zrušení posunu hranice pro odchod do předčasného důchodu

Piloti Lufthansy stávkují za vyšší platy a zrušení posunu hranice pro odchod do předčasného důchodu | Zdroj: Reuters

Třídenní stávku vyhlásili piloti, na které jsou proto naštvaní desetisíce lidí. Oni sami ale důvody, proč odmítají vzlétnout, obhajují:

„Nestávkujeme pro peníze, ale kvůli dřívějšímu odchodu do důchodu, a to v 55 letech. Nelíbí se nám, že bychom měli jít do penze až v šedesáti letech,“ vysvětluje jeden z pilotů, mezi jejichž požadavky však je i navýšení mezd o 10 procent, což u těch nejzkušenějších činí 275 tisíc eur ročně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na německém letišti ve Frankfurtu sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Zaměstnankyně Lufthansy ve žluté vestě ukazuje postaršímu pánovi informace o jeho letu. Má totiž štěstí, cestuje s rakouskými aerolinkami. Zelené světýlko na informační tabuli ale bliká také u několika málo letů samotné Lufthansy.

Do vzduchu tedy brzy zamíří třeba letoun se znakem jeřába do Lipska. U naprosté většiny spojů je však napsáno - zrušen.

„Letíme přes Curych do Dubaje. Se Švýcary, musíme tedy s jinou společností. Alespoň, že to takhle dopadlo,“ neskrývá radost mladá dívka, zatímco se její otec s matkou a sestrou snaží odbavit.

Piloti Lufthansy stávkují, chtějí zvýšit plat. Na letištích je klid, lidé o stávce ví

Číst článek

Lety aliančních partnerů Lufthansy nebo konkurenčních společností jsou však přeplněné. Nejhůře pak na tom jsou pasažéři letící mimo Evropu:

„Potřebujeme se dostat do Londýna, odkud máme pokračovat do Soulu. Čekáme tady už dvě hodiny a náš průvodce se to celou dobu snaží vyřešit, zatím marně,“ svěřuje se turistka, která spolu s dalšími třiceti Jihokorejci odevzdaně čeká na další osud.

Kolem mezitím projede vůz naplněný lahvemi s vodou a džusy, a také sušenkami.

Živo je na německých železničních nádražích, dráhy posílily vlaky | Foto: Reuters

Občerstvení je zdarma a na každém kroku potkáte i ochotné pracovníky největších německých aerolinek, mnohé cestující to však neuklidní a ani jim to nepomůže:

„Náš let z Číny byl zrušen, takže jsme zmeškali přípoj do Ljublaně. Teď se dozvíme, jak dál,“ vysvětluje muž ze Slovinska. Mluvčí Lufthansy ale věří, že k vážnějším problémům nedojde:

„V uplynulých dnech jsme se na stávku připravovali, komunikujeme s pasažéry, snažíme se změnit jejich lety s jinými společnostmi, proto jsme posílili naše call centra. Za změnu letu také pasažéři v příštích třech měsících žádný poplatek nezaplatí.“

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme