Školka U Průhonu je roky zavřená. Městská část se soudí s majiteli průchodu k budově

Pražská mateřská škola U Průhonu je zavřená od roku 2006. Dočasná uzavírka, která měla původně trvat čtrnáct dní, se táhne víc než osm let. Budova školky je totiž umístěná ve vnitrobloku, do kterého majitelé jediných dvou průchodů zamezili vstup. Spor se vrátil od Nejvyššího soudu zpět k soudu obvodnímu. Praha 7 by měla brzy získat minimálně jednu z přístupových cest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školka U Průhonu v Praze 7

Školka U Průhonu v Praze 7 | Foto: Michal Hajt

„Počítali jsme s tím, že dcera bude chodit tam a měla chodit právě tam. Každý den jsme se na školku dívali z okna. Doufali jsme, že do doby, než se nás to začne týkat, se podaří všechno dohodnout. Ale výsledek byl takový, že školka dodnes nefunguje,“ popisuje zklamání z dlouholetého sporu městské části s majiteli průchodů Petr z Prahy 7.

Městská část při prodeji domu v ulici Na Maninách zapomněla smluvně ošetřit věcné břemeno, které by se vztahovalo na průchod do vnitrobloku. Majitelka nemovitosti Jitka Štěpánová proto vchod v roce 1996 uzavřela.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uzavřené školce natáčela redaktorka Veronika Štefanová

Radnice proto požádala o dočasnou pomoc vlastníky domu s druhým průchodem v ulici U Průhonu. Podle Jana Železného, jednoho z obyvatel domu, došla po několika letech vlastníkům trpělivost:

„Po sedmi letech provizoria jsme se jich zeptali, co se jim podařilo a k našemu úžasu jsme zjistili, že se tím přestali zabývat a přidali dotaz, jestli bychom jim umožnili průchod natrvalo, s nabídkou nějaké částky za to, že jim podepíšeme věcné břemeno.“

S tím ale majitelé nesouhlasili. Praha 7 se proto obrátila na soud.

Vchod do školky U Průhonu | Foto: Michal Hajt

„Městská část podala takzvané dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně v minulém roce. Ten nálezem konstatoval, že bráněním v průchodu a průjezdu je výkon práva, který je v rozporu s dobrými mravy,“ říká radní pro školství Prahy 7 Daniel Štěpán z ČSSD.

Předsedkyně Obvodního soudu Prahy 7 navrhla, aby se zúčastněné strany dohodly. Ani jeden z žalovaných na to ale nepřistoupil.

„Majitelka domu v ulici Na Maninách tvrdí, že provedla takové stavební úpravy, že průchod není možný a druhý žalovaný souhlasil, ale pouze pro sanitky, hasiče nebo údržbu. Tak jak tomu bylo, než byla školka uzavřena,“ vysvětluje Štěpán.

Sdružení vlastníků z domu v ulici U Průhonu považuje jejich vchod pro potřeby školky za nevhodný.

„Vchod paní Štěpánové je podle stavební dispozice školky vhodnější proto, že z něj vede svažitý sjezd přímo k technickému podlaží školky, kudy se může odbývat zásobování, kudy chodily do školky rodiče dveřmi. Než v tom provizoriu, ve kterém chodili u nás přes průchod, kterým vyjíždí a zajíždí automobily,“ popisuje rozdílnou funkci obou vchodů Železný.

Uzavřená školka U Průhonu | Foto: Michal Hajt

Majitelka domu v ulici Na Maninách Jitka Štěpánová komunikuje pouze přes právníka. Ten se na žádost klientky k případu odmítl vyjádřit.

Obvodní soud Prahy 7 v lednu tohoto roku vyhověl rozhodnutí Nejvyššího soudu. V tuto chvíli se s majiteli jedná o tom, zda bude přístup do školky pouze z ulice U Průhonu, nebo i z ulice Na Maninách.

Vchod do školky domem U Průhonu | Foto: Michal Hajt

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme