Rusko žádá vysvětlení, proč NATO posiluje obranu u západní ruské hranice

Ruská armáda se po skončení vojenských manévrů z blízkosti rusko-ukrajinské hranice stáhne. Ministr zahraničí Sergej Lavrov ale zopakoval, že pohyb armády v rámci ruského území je pouze záležitostí Moskvy. Žádá proto po NATO vysvětlení, proč posiluje obranu v Polsku a v Pobaltí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov | Zdroj: Reuters

„Rusko očekává od aliance ne prostě odpověď, ale takovou, která bude v plné míře založena na respektování dohodnutých pravidel,“ prohlásil ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Mezi ně počítá i Římskou deklaraci a Zakládající akt Rady Rusko-NATO, podle kterých nemají být na území východoevropských států trvale rozmístěna dodatečná vojska NATO.

Lavrov vyzval představitele aliance i Ukrajiny, aby nenafukovali problém vojenských manévrů v Rostovské oblasti poblíž ukrajinské hranice. Šéf ruské diplomacie připomněl, že Rusko má právo přemísťovat své jednotky na svém území, jak samo uzná za vhodné.

Podle pozorovatelů je u rusko-ukrajinských hranic asi čtyřicet tisíc ruských vojáků.

Americký úřad pro letectví a kosmonautiku mezitím z velké části přerušuje spolupráci s Ruskem. Zaměstnanci obou kosmických agentur se nesmí vzájemně navštěvovat, psát si ani telefonovat.

Jedinou výjimku v zákazu kontaktu tvoří zabezpečení provozu Mezinárodní vesmírné stanice. NASA ke zmrazení vztahů přistoupila kvůli postoji Moskvy k situaci na Ukrajině.

Martin Dorazín, kap, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme