K dobrým výkonům pomohou pražským půlmaratoncům vodiči

Stejně jako mají cyklističtí šampióni své nosiče vody, domestiky, i v atletice jsou běžci, kteří se obětují pro úspěch jiných. Při pražském půlmaratonu budou vodiči pomáhat těm nejlepším atletům i amatérům k dosažení co nejlepších časů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský půlmaratón 2013

Pražský půlmaratón 2013 | Foto: Filip Jandourek

„U půlmaratonu je podstatných prvních 15 kilometrů. Vodiči se snaží strojově držet tempo, kterého se skupina favoritů drží,“ říká Jana Moberly, která shání pro Pražský půlmaratón jak elitní atlety, tak jejich vodiče.

Tito běžci nejsou pouze na olympijských hrách a světových šampionátech, kde je o umístění a medaile. Všude jinde, zvlášť když se chtějí pořadatelé zapsat závodem do rekordních tabulek, nemohou rozbíhači chybět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na úlohu vodičů v půlmaratonu se ptal Tomáš Kohout

„Běžet bez vodičů lze, ale závodníci se potom víc hlídají mezi sebou. Nikdo nechce udávat tempo a soustředí se na svojí pozici. To pro konečný výsledek není dobré, vysvětluje Jana Moberly.

Přála by si, aby dnes zaběhl nejrychlejší muž 21 kilometrů pod hodinu a žena pod 67 minut, což by znamenalo ohrožení světového rekordu.

Jedna z nejrychlejších Češek, Anežka Drahotová, plánuje vylepšit svůj osobní rekord. Půlmaraton chce uběhnout za hodinu a čtvrt.

„Doufám, že zlepšení je reálné. V chodeckých závodech mi to ale vždy šlo rychleji, takže pokud si zlepším osobní rekord i o méně než tři minuty, budu ráda,“ říká osmnáctiletá závodnice, která doposud běžela půlmaraton nejrychleji za hodinu a osmnáct a půl minuty

I ona pro dosažení svého cíle využije tempaře. „Bude to vůbec poprvé, co s ním poběžím závod. Nemám s ním žádné zkušenosti, ale doufám, že síla na pár slov nebo postrčení bude,“ plánuje Anežka Drahotová.

Vodiči budou připraveni i pro devět a půl tisíce amatérských běžců, kterým budou pomáhat v dosažení pomalejších časů, než na které budou útočit ti nejlepší. Start ale mají všichni závodníci jednotný. V poledne vyběhnou od Rudolfina.

Trasa sobotního pražského půlmaratonu | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme