Maďarské parlamentní volby vyhrál vládní Fidesz, nejspíš bude mít ústavní většinu

Vítězství v maďarských parlamentních volbách obhájili s velkým náskokem vládní konzervativci, získali 44,5 procenta hlasů. Strana Fidesz premiéra Viktora Orbána bude mít spolu s křesťanskými demokraty, s nimiž šla do voleb společně, ve sněmovně díky maďarskému volebnímu systému nejspíš znovu dvoutřetinovou ústavní většinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán promluvil po vyhlášení částečných výsledků parlamentních voleb ke svým příznivcům v Budapešti

Maďarský premiér Viktor Orbán promluvil po vyhlášení částečných výsledků parlamentních voleb ke svým příznivcům v Budapešti | Zdroj: Reuters

Někdejší protikomunistický disident Orbán byl v uplynulých letech opakovaně kritizován kvůli kontroverzním reformám a zákonům.

Podle něj však výsledek voleb ukazuje, že jeho politika je úspěšná a také že Maďaři jsou nejjednotnějším národem v Evropě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky voleb v Maďarsku přiblížil tamní spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek

„Dámy a pánové, při vší pokoře a důstojnosti můžeme prohlásit, že všechny pochyby a nejistoty zmizely. Zvítězili jsme. Nebylo to vítězství náhodné, ale natolik jednoznačné, že jeho význam teď ještě nemůžeme plně pochopit,“ prohlásil Orbán.

V novém parlamentu o 199 místech mají konzervativci obsadit 133 poslaneckých křesel, což je těsně na hranici ústavní většiny. Ještě nejsou sečteny všechny hlasy ze zahraničí.

„Vyplývá to z maďarského volebního systému, který spojuje prvky většinového i poměrného systému, je úplně jiný než v České republice nebo na Slovensku. Volič má dva hlasy – jeden dá politické straně, druhý konkrétnímu, individuálnímu kandidátovi ve svém obvodě,“ přiblížil spolupracovník ČRo v Maďarsku Gregor Martin Papucsek.

Na to poukazuje i opozice – vzhledem k faktu, že Fidesz oproti volbám před čtyřmi lety ztratil přes půl milionu hlasů, je jasné, že straně nový volební systém pomohl.

„V manipulovaném volebním systému a v nesmírné hospodářské a zdeformované mediální převaze, kterou strana Fidesz kolem sebe vytvořila, jsme museli pracovat v mimořádně silném protivětru,“ uvedl expremiér Gordon Bajnai.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volby v Maďarsku sledoval tamní spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek

Zní to jako výmluva, ale i ostatní lídři levicového bloku vyzvedli zejména to, že veřejnoprávní média v plné míře sloužila straně a vládě.

„Věříme v takové Maďarsko, kde televizní redaktoři nemají potřebu vyhovět požadavkům těch, kteří jsou právě u moci,“ řekl další expremiér Ferenc Gyurcsány.

Na druhém místě ve volbách skončila levice (Maďarská socialistická strana) s 38 místy. Následuje pravicově radikální Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) s 23 křesly. Pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu podle všeho překročila i liberální ekologická strana s názvem Je možná jiná politika (LMP).

Volební účast činila 63,8 procenta, a byla tak o něco nižší než účast voličů v prvním kole voleb v roce 2010.

Gábor Vona, lídr maďarské krajně pravicové strany Jobbik, která v tamních parlamentních volbách skončila třetí | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Gregor Martin Papucsek, ČTK, Jan Prokeš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme