Lidé z jižní Moravy dávají čím dál více přednost venkovu před největšími sídly

Jihomoravská města se vylidňují. Lidé se podle údajů Českého statistického úřadu stále častěji stěhují na venkov. Týká se to především Brna a dalších měst s více než deseti tisíci obyvatel. Krajské město loni podle statistik přišlo o více jak 800 obyvatel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venkovská pohoda uprostřed civilizace

Venkovská pohoda uprostřed civilizace | Foto: Pavel Šich

„Snížení počtu městského obyvatelstva je výsledkem stěhování. Přirozený přírůstek je kladný. Rodí se zde více dětí, než kolik osob umírá,“ upřesňuje Iveta Konečná z brněnské pobočky Českého statistického úřadu.

Loňská statistika ukazuje, že celkový počet obyvatel Jihomoravského kraje se zvýšil asi na 1,17 milionu lidí, v největších městech se ale snížil. Přibyli tedy lidé na venkově. Zvlášť prudký byl loni nárůst počtu obyvatel v okresu Brno-venkov.

Města se snaží vysídlování omezit. Brno se například ještě letos chystá změnit územní plán tak, aby bylo možné stavět i v některých místech, kde se dosud stavět nemohlo, což má přivést nové obyvatele.

Primátor Roman Onderka z ČSSD se ale domnívá, že s trendem bydlení kolem měst se momentálně mnoho dělat nedá. Spoléhá proto na patrioty.

„S tím je velice složité bojovat. Argumentů může být mnoho. Od toho, že v novém bydlišti se jim lépe parkuje, přes to, že je tam čistší vzduch a více zeleně, až po to, že je tam levnější odpadové hospodářství. Ale to jsou věci, které k opravdu velkým městům patří. Je to trošku o tom, jak je každý z nás s tím městem srostlý, jak se cítí,“ uvažuje.

Venkov se zase musí vyrovnávat s přívalem nových obyvatel. Například v Drásově na Tišnovsku se mohutně staví a asi sto parcel ještě zůstává volných. Kvůli přílivu mladých lidí přestala stačit mateřská školka, ještě letos se proto bude stavět nová. Část peněz místní posbírali mezi sebou.

Vladan Dokoupil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme