Na oficiální návštěvu Británie přijel irský prezident. Poprvé v historii

Poprvé za více 90 let existence Irské republiky přijel její nejvyšší představitel na oficiální návštěvu Velké Británie. Považuje se to za důležitý mezník nejen v usmiřování obou zemí, ale také v severoirském mírovém procesu. Irský prezident Michael Higgins se v Británii zdrží čtyři dny a setká se mimo jiné i s panovnicí Alžbětou II, která se ve zlepšování vztahů s Irskem hlavně v posledních letech hodně angažovala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velká Británie, Londýn. Irský prezident Michael Higgins a jeho žena Sabina vystupují z letadla na letišti Heathrow. Hiigins zahájil čtyřdenní oficiální návštěvu Velké Británie

Velká Británie, Londýn. Irský prezident Michael Higgins a jeho žena Sabina vystupují z letadla na letišti Heathrow. Hiigins zahájil čtyřdenní oficiální návštěvu Velké Británie | Zdroj: Reuters

Důvod tak dlouhého čekání na oficiální návštěvu lze najít v historii. Začalo to krvavou válkou o irskou nezávislost, při které mezi lety 1919 a 1921 zemřelo několik stovek lidí, vojáků i civilistů.

Už předtím Britové popravili za údajnou velezradu na Británii několik irských patriotů – včetně Pádraiga Pearceho, považovaného za prvního irského prezidenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě irského prezidenta v Británii mluvil zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Británie odtržení Irska dlouho těžce nesla a vztahy vyostřily také náboženské rozbroje, které se v druhé polovině 20. století zhmotnily v severoirském sektářském násilí.

Čas však tyhle rány vyléčil – a teď se má zato, že vztahy mezi Británií a Irskem nebyly za posledních devadesát let nikdy na lepší úrovni.

Zlomová byla návštěva královny Alžběty II. v Irské republice v roce 2011. Panovnice tehdy navštívila i Croke Park, místo masakru z Krvavé neděle v roce 1920, a pronesla památnou řeč o britsko-irské historii.

Současná oficiální návštěva Michaela Higginse je vlastně pokračováním této cesty. A z hlediska protokolu je to i návštěva reciproční.

Je na místě poznamenat, že Michael Higgins byl v roli prezidenta ve Velké Británii už několikrát – jen loni přijel do Londýna, Manchesteru nebo Liverpoolu – ale nikdy to nebyla oficiální návštěva. To samé lze říci i o jeho předchůdkyních Mary McAleesové a Mary Robinsonové.

A co se dá od Higginsovy návštěvy očekávat? Sedmdesátiletý veterán irské politiky, zarytý levičák, labourista, sociolog a částečně i básník leccos naznačil už v rozhovoru, který v předvečer své návštěvy poskytl BBC. V něm vyzval všechny pachatele násilností v Severním Irsku k omluvě rodinám obětí a k větší pokoře. Podle něj není možné uzavřít skutečný mír, aniž by se přesně pojmenovaly křivdy z minulosti.

Paměť násilí se podle Higginse nedá vymazat, stejně jako se po rodinách obětí nedá chtít, aby hodily to, co se stalo, za hlavu.

Michael Higgins, v Irsku nazývaný prostě jen Michael D, přednese projev před oběma komorami britského parlamentu a dá se očekávat, že tam své myšlenky rozvine.

Jestliže se za historickou označuje právem celá návštěva, pak podobným slovem lze označit pozvání bývalého velitele IRA a dnešního severoirského vicepremiéra Martyho McGuinnesse na státní banket pořádaný královnou. Setkání s panovnicí během její návštěvy Dublinu přitom McGuinness v roce 2011 ještě ignoroval.

Jiří Hošek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme