Za podíl na rozvoji Krkonoš byl posmrtně oceněn i první náčelník horské služby

Ředitel Správy Krkonošského národního parku Jan Hřebačka včera odpoledne předal ceny čtyřem osobnostem, které výrazně přispěly k rozvoji Krkonoš i rozšíření povědomí o tomto regionu. Slavnostní akci moderoval Karel Hynek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U kapličky, pohled na Studniční horu

U kapličky, pohled na Studniční horu | Foto: Standa Soukup

Ceny ředitele Správy Krkonošského národního parku se udělují od roku 2010, nominace zasílá veřejnost. Laureáty pro rok 2013 vybírala komise z dvacítky návrhů.

Drátěnou sošku Krakonoše převzali jako první manželé Tauchmanovi, kteří založili a čtyřicet let vedli folklorní soubor Špindleráček. Ten jako jediný v kraji uchovává typický krkonošský folklor. Za svého působení naučili Jana a František Tauchmanovi zpívat a tancovat přes 500 dětí. Krkonoše reprezentovali i na mnoha zahraničních festivalech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slavnostní předávání cen sledovala v Divadelním klubu Vrchlabí i redaktorka Hana Novotná

„Cenu, která je spojena hlavně s fungováním správy národního parku, obdržel pan doktor Štursa. Dlouholetý spolupracovník a náš kolega. A já si dovolím říci, že i člověk, který mi ty Krkonoše přiblížil asi ze všech nejvíc,“ vyhlásil Hřebačka dalšího laureáta.

Botanik Jan Štursa pracoval na Správě KRNAP celý život. A protože ochranu přírody vnímá jako poslání, pracovat nepřestal ani v důchodu.

„Myslím si, že je to tak 200 procent oproti tomu, když jsem končil na správě parku. Chodit klábosit na náměstí, do hospody, to samozřejmě není můj styl. Takže jsem pokračoval v odborné práci,“ vysvětlil.

Cena ředitele Správy Krkonošského národního parku vyzdvihuje osobnosti, které svojí prací, výkony či občanskými aktivitami představují či představovaly významný přínos pro Krkonošský národní park či Krkonoše jako region.
Zdroj: KRNAP

Poslední dvě ceny šly do řad horské služby. „Sám nikdo nic nedokáže. Ještě jednou děkuji za ocenění a děkuji všem kamarádům, kteří byli se mnou,“ upozornil dlouholetý člen Horské služby Krkonoše Jaroslav Koldovský.

In memoriam pak byl oceněn první náčelník Horské služby Krkonoše Otokar Štětka. Cenu za něj převzal současný náčelník Adolf Klepš:

„Toto ocenění, kterého se Oťanovi dostalo, je oceněním nejen pro něj, ale samozřejmě pro celou horskou službu. Oťan je legenda a vždycky bude. Horská služba v té době začínala hodně s málem a dostala se až tam, kde dneska je. Jsme mu všichni vděční.“

Nominace na příští rok přijímá Správa Krkonošského národního parku do února 2015.

Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme