Proruští separatisté ovládli na Ukrajině další město, obsadili i tamní policejní velitelství

Proruští separatisté ani přes ultimátum, které vypršelo dnes ráno, nesložili zbraně. Útočníci násilím obsadili policejní velitelství ve městě Horlyvka v doněcké oblasti. Část místních policistů se přidala na stranu separatistů a dva lidé byli při útoku zraněni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktiviské mávají v ukrajinském Doněcku ruskou vlajkou

Aktiviské mávají v ukrajinském Doněcku ruskou vlajkou | Foto: Efrem Lukatsky | Zdroj: ČTK

Do čela akce na policejní stanici se postavil člověk v maskáčích, který se nepokrytě přihlásil k tomu, že je důstojníkem ruské armády a tím začala celá akce.

Mladíci s holemi a železnými tyčemi vtrhli do policejní budovy, kde následně začali demolovat zařízení, rozbíjet okna a dveře.

Na střeše pak na druhý pokus vyvěsili vlajku Doněcké republiky, což asi tisícovka obyvatel Horlyvky, shromážděných před budovou, přivítala s nadšením.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci na Ukrajině ve Stalo se dnes promluvil zpravodaj Martin Dorazín

Místní aktivisté pak jmenovali nového policejního velitele. Bývalý šéf policie a velitel vyšetřovatelů byl útočníky zadržen. Horlyvka je tak dalším městem pod kontrolou proruských sil.

O tom, že separatisté dané ultimátum neuznávají, svědčí i fakt, že ve východoukrajinském Slavjansku se objevili vojáci bez identifikátorů se samopaly, podvěsnými minomety a odstřelovacími puškami.

Radikálové tak drží místní samosprávy a policejní služebny už v nejméně 11 východoukrajinských městech.

Ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov sice varoval, že proti separatistům zasáhne armáda, ta na tom ale podle zpravodaje Českého rozhlasu Martina Dorazína není po technické stránce zrovna nejlépe.

Bojeschopnost ukrajinské armády je velmi pochybná, protože se do ní řadu let neinvestovalo. Všechny síly se sice snaží přesunovat směrem k východní hranici, po cestě je ale mohou zablokovat proruští aktivisté, což už se také několikrát stalo.

Ukrajinská armáda je ve velké nevýhodě a pokud by se dostala do střetu s ruskou armádou, tak by to pro ni, bez jiné podpory, nemuselo dopadnout dobře.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme