Štěstí přeje připraveným. Pražští senioři se učí, jak se bránit před zloději a podvodníky

Do Senior Akademie, kterou pořádá městská policie v Praze v jednotlivých městských částech, se jich letos přihlásilo víc než dvě stě. Cílem strážníků je preventivně vzdělávat starší lidi, kteří se často stávají terčem násilných a loupežných přepadení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senior (ilustrační foto)

Senior (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Do Senior Akademie se přihlásila například paní Alena. Přivedla ji tam jedna velmi negativní zkušenost.

„Šla jsem po schodech mezi domy, najednou mě zezadu někdo rafnul. Já začala ječet jako siréna, takže mi neublížil. Posadil mě opatrně na schody a zmizel,“ popisuje přepadená seniorka.

Městská policie v Praze začala se Senior Akademií už v roce 2006. V lednu letošního roku se do ní přihlásil rekordní počet zájemců, celkem 220.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možnosti prevence kriminality pro seniory natáčela reportérka Veronika Štefanová

Cílem letošních přednášek bude hlavně připravit seniory na situace, ve kterých se můžou stát oběťmi násilného přepadení nebo okradení.

Senioři se s přednášejícími strážníky setkávají jednou týdně po dobu necelých tří měsíců. O kurzy pro seniory projevila zájem například Praha 2, Praha 5, Praha 10 a Čakovice.

„Jednotlivé přednášky trvají průměrně dvě hodiny. Seniorům ukazujeme i prezentace a doplňujeme je instruktážními filmy,“ říká vrchní komisařka útvaru prevence Městské policie hlavního města Prahy Lenka Hofmanová.

Senior Akademie v Praze v roce 2014
- Praha 2: webové stránky
- Praha 5: webové stránky
- Praha 10: webové stránky
- Čakovice: webové stránky

Největší zájem je podle ní o přednášky o ochraně osobního bezpečí. „Jsou to nejčastější praktiky podvodníků, kteří se snaží vloudit do jejich bytů pod různými záminkami, vylákat na seniorech peníze, nebo je nějakým způsobem okrást,“ popisuje Hofmanová.

Absolventi kurzů získají osvědčení a jsou pravidelně jednou ročně zváni na další semináře.

Šest tisíc seniorů se ročně stane obětí trestného činu. Pro zločince jsou snadným terčem

Číst článek

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme