Proruští vzbouřenci na východě Ukrajiny už mají pod kontrolou oblastní policii v Doněcku

Během sobotního dopoledne postupně a někdy i za použití zbraní ovládli proruští aktivisté policejní stanice ve městech kolem Doněcku a odpoledne pak jednotky Berkut vstoupily do budovy oblastního velitelství v Doněcku samotném.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doněcká domobrana střeží svoji identitu

Doněcká domobrana střeží svoji identitu | Zdroj: Reuters

Aktivisté z tribuny v Doněcku informovali o tom, že policie se přidala na stanu lidu.

Už odpoledne se na prostranství před budovou oblastní zprávy objevil nápis, že „Berkut je s námi“, to znamená příslušníci zvláštních policejních sil.

Před hlavní policejní stanicí nedošlo k žádným potyčkám. Po dlouhém vyjednávání se policie přidala na stranu proruských aktivistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci ve východoukrajinském Doněcku sleduje zvládštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Příslušníci zvláštních policejních sil napochodovali do budovy, kterou převzali. Znamená to, že doněcká policie je nyní pod kontrolou proruských aktivistů.

Příslušníci jednotek Berkut byli ozbrojeni samopaly a říkali, že zajišťují bezpečnost, aby se z budovy neodnášely žádné zbraně či dokumenty a aby ve městě byl pořádek.

Velitel zásahové jednotky Vitalij dodal, že tohle se mělo stát dříve. Policie přeci nesmí zasahovat proti národu.

Ukrajinská bezpečnostní rada schválila protiteroristická opatření na východě země

Číst článek

„Jestliže v Kyjevě obsazovali úřady a státní instituce a bylo to v pořádku, tak stejné právo mají lidé i tady v Doněcku. Policie musí dbát na to, aby ve městě nedocházelo k násilnostem a incidentům,“ dodal Vitalij.

Kdo je ale nyní náčelníkem doněcké policie, není zřejmé. Ten, který šéfoval v hlavní budově ještě v sobotu dopoledne, totiž utekl.

Kolem policejní budovy postávali i mladíci s kuklami, domobrana Doněcké republiky. Kukly se prý sundat nebojí, ale obávají se veřejného odhalení vlastní identity. Kdyby se totiž jejich snímky dostaly například na internet, hrozil by jim trest až 15 let za separatismus.

Doněck a Luhansk | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme