Korupci na ostravské radnici nahlásil, sám ale skončil na lavici obžalovaných

Bývalý podnikatel Pavel Kozelský upozornil policii na to, že zakázka na opravu chodníků v obvodu Ostrava-Jih je zmanipulovaná. Bez úplatků se podle něj výběrové řízení vyhrát nedalo. Úředníkům v obálce předal sto tisíc, proto skončil u soudu i on.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úplatek

Úplatek | Foto: Rádio Praha

Pavel Kozelský tvrdí, že v kanceláři vedoucího odboru předal ostravským úředníkům 100 tisíc korun. Korupční jednání si nahrál na mobilní telefon, ale záznam byl nekvalitní.

„Nahrávka byla špatná. Navíc tam nebylo co nahrávat, protože se všechno dělalo tajně a v kanceláři byli opatrní,“ dodává Kozelský.

Vedoucí odboru dopravy obvodu Ostrava-Jih Radim Dostál jakékoli vyjádření k obžalobě odmítl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případ korupce na ostravské radnici se zajímala Andrea Čánová

Podle státní zástupkyně Moniky Oborilové peníze předal a jinam než na lavici obžalovaných nepatří. Trestní předpisy podle ní vyžadují, aby člověk, který poskytne úplatek, byl také stíhán za podplácení.

„Není možná ani alternativa v případě, že oznamuje nějakou závažnou trestnou činnost, aby potom vystupoval jako svědek nebo nebyl odsouzen,“ upozorňuje Oborilová a dodává, že tehdy ještě neexistovala pozice tzv. spolupracujícího obviněného.

Obhájce jednoho z úředníků Jakub Vepřek tvrdí, že Kozelského svědectví má hodně trhlin.

„Pan Kozelský velmi dlouho vyčkával s tím, než zašel na policii. Časově se jedná zhruba o tři roky. Má ve svých výpovědích řadu nepřesností, řadu nepravd,“ konstatuje Vepřek.

Dnes 70letý Pavel Kozelský nepodniká a je v důchodu. Oba úředníci dál na radnici pracují. „Zákon není protikorupční, ale korupční. Všichni se bojí, teď už nikdo nic nenahlásí, když jsem byl obviněn,“ myslí si Kozelský.

Andrea Brtníková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme