Politické uskupení Změna pro Plzeň chce prosadit úplný zákaz heren a kasin ve městě

V Plzni je opět aktuálním tématem hazard. Nové politické uskupení Změna pro Plzeň chce dosáhnout úplného zákazu heren a kasin ve městě. Připravilo návrh vyhlášky, pod který se podepsala skoro tisícovka Plzeňanů a teď ji bude muset projednat zastupitelstvo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna v Chomutově

Herna v Chomutově | Foto: Jan Beneš

Ve městě je v současnosti asi 130 heren z původních téměř 300. V blízké době jich ještě zhruba deset ubude. Přesto je jich nejen v centru města stále dost. Názory na jejich úplný zákaz se ale mezi obyvateli různí.

„Myslím si, že právě tam končí peníze sociálně slabších lidí,“ domnívá se jedna z oslovených Plzeňanek.

„Já bych to omezil na nějakou rozumnou mez, než úplně zakázal. Ono se to po zákazu přesune do černoty a ti, kteří chtějí, za tím stejně půjdou,“ myslí si starší pán.

Pro úplný zákaz heren je každopádně téměř tisíc Plzeňanů, kteří svůj názor potvrdili podpisem návrhu vyhlášky. Aby se dostal na zastupitelstvo, muselo ho podpořit nejméně půl procenta obyvatel, což je zhruba 670 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma zákazu hazardu probírala reportérka Jana Kosová s Plzeňany i zastupiteli

Další petice je pak na internetu. Podle mluvčího a předsedy Změny pro Plzeň Martina Marka je důvodů pro úplný zákaz hned několik.

„Dopad automatů na společnost je pouze negativní. Město z nich má sice nějaké příjmy, ale nad pozitivy převažují negativa, jako je zvýšená kriminalita nebo rozpad rodin,“ vysvětluje Marek.

Věří, že návrh vyhlášky najde mezi zastupiteli dostatečnou podporu, a skončí tak laxní přístup města k regulaci hazardu.

„My jsme úmyslně počkali na dobu před blížícími se komunálními volbami, aby politici byli více pod tlakem. Věříme tomu, že se k nám i někteří přidají. Máme určité signály z opozice,“ pokračuje Marek.

Opoziční TOP 09 se kloní k minimu heren a kasin vytěsněných na okraj města a nevadil by jí ani úplný zákaz.

„Pro nás jsou představitelné dvě varianty. První je existence několika kasin na okraji Plzně, což jsme prosazovali od začátku. V případě neochoty takový návrh přijmout jsme pro stoprocentní omezení a vymýcení heren na celém území,“ říká předseda plzeňské TOP 09 Ondřej Ženíšek.

Ruleta. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock.xchng

„Já bych byl pro to, aby v centrálních částech města herny opravdu nebyly vůbec. Přikláním se k možnosti ponechat kasina, ale herny a hrací automaty úplně vylikvidovat. Nejlepší je to periferizovat – když to někdo chce hrát, dojede si za tím,“ dodává svůj názor Marcel Hájek z rovněž opoziční strany Občané.cz.

O tom, že totální zákaz nic nevyřeší, je přesvědčený radní pro bezpečnost Robert Houdek z ODS. Podle něj by to přineslo jen černé herny a mnohem lepší je regulace a dodržování bezpečnostních pravidel.

„V případě, že to totálně zavřeme, vzniknou kluby, privátní herny a peníze se převedou do šedé ekonomiky. Když dneska jdete po městě, vůbec nevíte, že jdete kolem herny – nejsou tam reklamy ani poutače. Všichni, kdo tam přijdou, jsou pod kamerou a v případě, že by se tam něco stalo, je majitel povinen poskytnout záznam policii,“ uvádí Houdek.

Pokud návrh vyhlášky o úplném zákazu heren zastupitelstvem neprojde, je připravena Změna pro Plzeň dělat další kroky. Jedním z nich by mohlo být i referendum.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme