Od roku 2015 se sníží DPH u léků, knih nebo dětských plen, shodla se koalice

Sazba daně z přidané hodnoty na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu bude zřejmě nižší. Koalice se dohodla, že DPH u těchto výrobků klesne od začátku příštího roku z 15 na 10 procent. Po jednání koaliční rady to oznámil premiér Bohuslav Sobotka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léková tobolka (ilustrační foto)

Léková tobolka (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky není vyloučené, že by se tato sazba daně mohla v následujících letech snížit ještě výrazněji.

„Přirozeně asi všechny tři koaliční strany by si dokázaly představit další snížení nižší sazby DPH. My jsme se dohodli, že se k otázce sazeb DPH vrátíme v okamžiku, kdy začnou fungovat konkrétní opatření, která by měla zvýšit výběr DPH,“ uvedl Sobotka.

Ministerstvo financí má návrh, který odpovídá koaliční smlouvě, zapracovat do návrhu státního rozpočtu na příští rok. Za dva týdny o něm má jednat koaliční rada. „Dnes jsme se v zásadě shodli na jednom z důležitých parametrů toho, jakým způsobem začneme naplňovat koaliční dohodu v daňové oblasti,“ prohlásil premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní analytik společnosti Patria Finance David Marek v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu

Hlavní analytik společnosti Patria Finance David Marek nicméně spatřuje v případném zavedení třetí sazby DPH trochu nešťastný krok. „Protože to, co českou ekonomiku tíží, jsou spíše vysoké přímé daně. Konkrétně daně z práce a sociální pojištění,“ podotkl.

Pokud by tak vláda podle něj chtěla někde ubírat daňové zatížení, měla by jít spíše touto cestou. „Česká republika obecně má spíše ve srovnání s ostatními zeměmi nepoměr v daňovém systému v tom, že spoléhá příliš právě na daně z podnikání a z práce. A díky tomu potom může mít nižší DPH nebo spotřební či majetkové daně. Tento manévr není nijak šťastný,“ doplnil Marek.

Zástupci sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců se dnes podle Sobotky shodli také na tom, že ještě než půjde rozpočet na vládu, mají být schváleny jeho základní parametry - příjmy, výdaje nebo deficit.

Současná DPH v Česku
základní sazba: 21 %
snížená sazba: 15 % (potraviny, léky a zdravotnické pomůcky, knihy, noviny a časopisy + služby: vodné, stočné, MHD, ubytovací služby, vstupné na kulturní akce a některé stavební práce)

Nad návrhem upraveným na základě dnešních připomínek se ještě jednou sejde koaliční rada. „Debatu k rozpočtu jsme přerušili. Očekáváme ze strany ministerstva financí nový návrh, který zohlední připomínky koaličních stran,“ poznamenal premiér.

Podle něho má rozpočet umožnit podporu ekonomického růstu, zaměstnanosti a řádné fungování státu při respektování toho, že by deficit neměl překročit hranici tří procent. Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se dnešního jednání nezúčastnil, je na dovolené.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme