Elektronický systém má zlepšit přijímání akutních pacientů do pražských nemocnic

Ministerstvo zdravotnictví přehodnotí počty akutních lůžek v pražských nemocnicích. Reaguje tak na událost z minulého týdne, kdy záchranná služba vozila ženu s otravou déle než hodinu po Praze a postupně ji odmítlo přijmout sedm nemocnic. Ke zlepšení komunikace mezi nemocnicemi a záchranáři má přispět také elektronický systém.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranná služba (ilustrační foto)

Záchranná služba (ilustrační foto) | Foto: Karel Chlumec

Náměstek ministerstva zdravotnictví Josef Vymazal se kvůli tomu dnes sešel s ředitelem pražské záchranné služby Zdeňkem Schwarzem.

„Poslední dobou v pražských zdravotnických zařízeních redukovala akutní péče. Redukovala se intenzivní lůžka bez následného navýšení kapacity lůžek,“ tvrdí Schwarz a dodává:

„Zrušila se nemocnice ve Vysočanech, v Brandýse. Část středočeského zdravotnictví se přesunula na pražské nemocnice.“ Podle zkušeností záchranné služby nejsou akutní lůžka po Praze rozmístěná rovnoměrně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech s přijímáním akutních pacientů v pražských nemocnicích mluvil na Radiožurnálu ředitel Záchranné služby Prahy Zdeněk Schwarz

Komunikaci pražských nemocnic se záchrankou ohledně přijímání akutních pacientů má navíc zlepšit elektronický systém.

„Ten musí především umožnit nejen komunikaci nemocnic se záchrannou službou, ale také komunikaci mezi jednotlivými nemocnicemi,“ říká Josef Vymazal a doplňuje:

„To znamená, že nemocnice budou vyzvány k tomu, aby si mezi sebou sdílely počet akutních lůžek. A do jaké míry to bude fungovat, ukáže čas.“

Investice se má pohybovat v řádu desítek tisíc korun, protože základy pro takový elektronický systém už jsou. Ředitel záchranné služby Schwarz říká, že podobný systém už existuje. Využívá ho ale jen zlomek nemocnic a je určitě třeba ho zmodernizovat. Schwarz navíc upozorňuje, že systém není spása.

Je potřeba analýza současné situace

Příčinu problémů vidí hlavně v lidském faktoru. „Podstata problému je v neochotě personálu nemocnic přijímat pacienty od záchranné služby,“ myslí si Schwarz a vysvětluje:

„My jsme pro ně jakýsi element, který jim přináší práci a komplikuje jim možná provoz na odděleních. Možná je to opravdu nedostatek akutních lůžek, ale je divné, že v některých nemocnicích to funguje a v některých to nefunguje.“

Iniciativu ministerstva Schwarz vítá. Problémy se podle něj musí nejprve pojmenovat. A je potřeba provést analýzu stávající situace, jestli je lůžek dostatek, nebo nikoli.

„Minulý ministr tvrdil, že akutních lůžek je v Praze nadbytek a je potřeba je redukovat. Ale nikdo neřešil, co dál. V Praze se ořezávalo, rušilo, uzavíralo, ale nebylo to ničím nahrazeno. Provoz ukazuje, že počet nestačí a že deficit byla chyba,“ dodává Zdeněk Schwarz.

Vladimír Kroc, Jana Čermáková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme