V Hradci Králové požádalo o koncesi na prodej lihovin asi 37 procent obchodníků

Prodejci alkoholu měli včera poslední možnost získat zdarma koncesi v řádném termínu. Povolení potřebují všude, kde je možné tvrdý alkohol koupit. V Hradci Králové si o koncesi požádalo jen zhruba 37 procent podnikatelů. Těm ostatním, kteří budou ode dneška prodávat lihoviny bez oprávnění, hrozí milionová pokuta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkoholová láhev

Alkoholová láhev | Foto: Fotobanka stock.xchng

Provozovatelé, kteří si koncesi do 17. dubna nevyřídili, nyní za její vydání zaplatí správní poplatek 500 korun. Úředníci se už také připravují na kontroly obchodu s alkoholem.

„U subjektů, které aktivně provozují hostinskou činnost, nejprve provedeme náhled do živnostenského rejstříku. Tam zjistíme, zda o koncesi požádaly a následně reálnou kontrolu provedeme pouze u podnikatelů, kteří o koncesi zatím nepožádali a zatím ji nemají,“ popisuje Petr Lámus z královéhradeckého živnostenského úřadu.

O koncese mohli od 17. října žádat všichni podnikatelé s čistým trestním rejstříkem. Zákon, který novou povinnost stanovil, reagoval na metanolovou aféru.

Dosud mohl alkohol prodávat každý živnostník, celkem tedy 1,9 milionu lidí. O koncesi ale teď podle ministerstva průmyslu a obchodu požádalo jen 71 831 podnikatelů. Ti ji dostali zdarma. Kdo požádá v budoucnu, bude muset zaplatit 500 korun.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme