Počet exekucí v Česku klesá. Může za to osvěta i zpřísňování pravidel

Případů, kdy nesplacené dluhy vedou až k zabavení majetku, je stále méně. Vyplývá to z údajů Exekutorské komory za uplynulý rok. Detailní zprávu představí vedení komory dopoledne. Vládní koalice přesto slibuje, že činnost exekutorů dál zpřísní. Chce třeba snížit náklady na vymáhání pohledávek, aby kvůli dluhům nekončili lidé bez střechy nad hlavou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhy - exekuce (ilustr. foto)

Dluhy - exekuce (ilustr. foto) | Foto: Ladislav Bába

„Bral jsem si úvěry, půjčky. Ze začátku jsem to platil každý měsíc, pak jsem zjistil, že jestli poplatím všechny složenky, zůstanou mi dva tisíce z výplaty 18 tisíc. Tak jsem si řekl – to ne, to všechno nemůžu zaplatit. Zaplatil jsem půlku a už to začalo,“ vzpomíná Radek z Karviné, jak vlastní vinou spadl do dluhů.

Když přestal své závazky splácet, přišel exekutor. A z Radka je teď bezdomovec. Podobných příběhů lidí, kteří v exekuci přišli o vše, ovšem podle nového šéfa Exekutorské komory Davida Koncze ubývá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč v České republice klesá počet soudně nařízených exekucí, zjišťovali Alžběta Havlová a Antonín Viktora

„Mezi nejčastější důvody patří určitě nezaplacené výživné, nezaplacené nájemné a obecně faktury z obchodního styku,“ dodává.

Počet exekucí strmě rostl do roku 2011, kdy jich soudy nařídily 936 tisíc. Pak číslo začalo klesat a loni už bylo o 200 tisíc nižší.

„Na pokles počtu exekucí má vliv i prevence, respektive osvěta. Exekutorská komora České republiky se snaží edukovat veřejnosti již několik let. Šestým rokem provozujeme bezplatné právní poradny,“ říká mluvčí exekutorů Petra Báčová.

Odměny exekutorů

Zároveň se zpřísňují pravidla pro exekutory. V tom chce pokračovat i ministryně spravedlnosti Helena Válková z hnutí ANO.

Podívá se prý třeba na odměny exekutorů. Nelíbí se jí, že k tisícikorunovému dluhu si mohou připočíst náklady třeba až 17 tisíc korun. Novou vyhlášku ale ministerstvo ještě nepředstavilo.

Alžběta Havlová, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme