Za parkování v Plzni na Roudné se platí. Potřeba je parkovací karta nebo lístek

Na zásadní novinku si zvykají řidiči v plzeňské části Roudná. Motorista, který tam zaparkuje auto bez parkovací karty nebo lístku, riskuje pokutu a další problémy. Město rozšířilo zónu placeného parkování a na Roudné tak musí řidiči respektovat stejná pravidla, jaká platí jinde v centru Plzně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Placené parkování

Placené parkování | Foto: Ladislav Bába

„Zóna placeného stání Roudná je ohraničená na jihu Luční a Lochotínskou ulicí a na severu Lipovou ulicí. Jedná se tedy o území ucelené Přední Roudné,“ vysvětluje Pavel Netolický ze společnosti Parking Plzeň, která má parkování ve městě na starosti.

Na Roudné motoristé najdou dva tipy parkovacích stání. „Jsou tu buď vyhrazená parkovací místa, která slouží čistě držitelům parkovacích karet, a pak takzvaná smíšená parkovací místa. To jsou ta, která obsluhují parkovací automaty, kde mohou stát jak návštěvníci Roudné, tak i držitelé parkovací karty,“ říká Netolický.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zpoplatnění parkování v Plzni na Roudné informoval reportér Lukáš Milota

Sazba za parkování je 10 korun za hodinu, automaty jsou v provozu od pondělí do pátku od 7 do 19 hodin. Parkovací karta stojí 700 korun na rok. Podle Pavla Netolického nová placená zóna zatím plní očekávání.

„Důvod zavedení je uvolnit parkovací místa od dopravního přetlaku tak, aby byla určitá kapacita, nějakých 30 procent, volná přes den pro další návštěvníky. Zdá se, že se to plní. Dále pozorujeme, že stoupla poptávka po parkovacích kartách, už jsme jich vydali 170,“ informuje.

Že by motorista s předplacenou kartou neměl kde zaparkovat, toho se Pavel Netolický neobává: „Doposud jsme stížnosti na to, že by držitelé karet trpěli přeplněností ulice, nezaznamenali.“

Názory místních se různí

Michal Ambrož bydlí v Lipové ulici, koupil si parkovací kartu a novinku si pochvaluje. „Kdykoli jsem přijel večer třeba kolem deváté hodiny z práce, tak tady byl velký problém zaparkovat. Teď přes den zaparkuji kdykoli,“ tvrdí.

Radost ze zpoplatněného stání na Roudné nemá naopak Martin Kába z Lipové ulice. „Připadá mi to trochu přehnané. Nepředstavuji si takhle daleko od centra platit za parkování. Navíc městská policie nekontroluje parkování a stojí tady auta, která kartu vůbec nemají,“ říká.

S tím nesouhlasí mluvčí městské policie v Plzni Jana Pužmanová. Podle ní strážníci auta na Roudné kontrolují a přestupky nepřehlížejí.

„Zatím jsme ale nepřistoupili striktně k nasazování takzvaných botiček. Už předem jsme obcházeli tamní obchody a rozdávali letáky ohledně změny režimu parkování,“ poznamenává.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme