Poslanci schválili deklaraci o postoji Česka k NATO, navrhl ji Stropnický

Sněmovna schválila na návrh ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO deklaraci týkající se postoje Česka k NATO. Podle dokumentu je členství v Severoatlantické alianci základem české bezpečnostní politiky a země je připravená plnit všechny své závazky. Ministr deklaraci navrhl v reakci na kritiku jeho údajných výroků, že Česko nepodporuje stálé umístění vojsk NATO na svém území.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předávání osvedčení za aktivní odbojovou činnost proti komunismu, Martin Stropnický

Předávání osvedčení za aktivní odbojovou činnost proti komunismu, Martin Stropnický | Foto: Filip Jandourek

Česká republika považuje členství v NATO za základní pilíř své bezpečnostní politiky a národní obrany, píše se v úvodu usnesení, které navrhl ministr obrany Martin Stropnický.

Tím vyhověl i požadavku pravicové opozice, aby se sněmovna k závazkům Česka v NATO přihlásila. Sněmovní strany zařazení tohoto bodu uvítaly, protože tím končí obstrukce TOP 09 a ODS.

Stropnický ale odmítl požadavek pravicové opozice k podrobnějšímu vyjádření. To se podle ministra děje na příslušných jednáních:

„Já se jenom nechci dotlačit jedním ambiciózním novinářem k tomu, abych musel explicitně jako školák vyjmenovávat, co všechno uděláme. A proto v mém prohlášení je to pojmenováno obecně, ale jasně. Kdo chce náš závazek z toho vyplývající pochopit, ten ho jednoznačně pochopí.“

K textu usnesení se nepřihlásili komunisté. „Náš pohled je jiný, nepodporujeme naše členství v NATO,“ vysvětlil předseda jejich poslanců Pavel Kováčik.

Se Stropnickým bude dnes o jeho výrocích jednat i premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj mají negativní dopad v zahraničí.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme