Lavrov pohrozil útokem na Ukrajinu v zájmu tamních Rusů

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov varoval Kyjev, že Rusko na ohrožení ruských občanů na Ukrajině odpoví stejně, jako kdyby bylo samo napadeno, a to stejně jako v konfliktu s Gruzií v srpnu 2008 o Jižní Osetii. Tato krátká válka skončila gruzínskou porážkou. Lavrov to řekl v rozhovoru pro stanici Russia Today.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov | Zdroj: Reuters

„Útok na ruské občany považujeme za útok na Ruskou federaci. A v případě napadení zcela jistě odpovíme. Pokud někdo na naše legitimní zájmy a zájmy Rusů přímo zaútočí, jako to bylo například v Jižní Osetii, nevidím jinou možnost, než zareagovat v souladu s mezinárodním právem,“ prohlásil ruský ministr zahraničí.

Za napětím na Ukrajině podle jeho slov stojí Spojené státy: „Když viceprezident Joe Biden navštívil Kyjev, vláda oznámila, že protiteroristická operace je opět v aktivní fázi. A začala hned po návštěvě šéfa CIA Johna Brennana. Nemám proto žádný důvod nevěřit, že to všechno nerežírují a přímo neřídí Američané,“ uvedl dále Lavrov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výhrůžky šéfa ruské diplomacie komentoval na Radiožurnálu politolog Jan Šír z Institutu mezinárodních studií FSV

Spojené státy se prý snaží svalit vinu za události na Ukrajině na Rusko, Moskva však podle Lavrova nemá žádnou morální autoritu ani jiné páky, kterými by mohla vývoj na jihovýchodě země ovlivnit. Šéf ruské diplomacie zároveň potvrdil, že Rusko stáhlo k ukrajinské hranici další vojska.

Lavrov v rozhovoru několikrát upozornil, že kyjevská vláda neplní žádné podmínky ženevských dohod – především neodzbrojila radikály s organizace Pravý sektor a nerozpustila Majdan v centru hlavního města.

Úřadující prezident Olexandr Turčynov pak podle Lavrova na východě země prakticky zavedl výjimečný stav a nařídil armádě střílet do lidí, kteří se účastní mírových protestů.

Kyjev dnes formálně ukončil velikonoční příměří s proruskými povstalci na východě země, konkrétní operace proti separatistům však zřejmě ještě nezahájil.

Politolog Jan Šír z Institutu mezinárodních studií pražské Fakulty sociálních věd je přesvědčen o tom, že Rusko v případě Ukrajiny postupuje podle předem domluveného plánu a dnešní Lavrovova vyjádření byla jeho součástí. Použití vojenské síly na východě Ukrajiny by mu ‘vzhledem k dosavadnímu vývoji‘ přišlo jako logický další krok Moskvy.

„Nicméně vzhledem k tomu, že Ukrajina má hranice momentálně opevněny, předpokládám, že pro nějaký masivnější vpád by bylo nejprve potřeba tu situaci destabilizovat tak, aby vzniklo nějaké alternativní centrum moci v těch oblastech, které nemá centrální vláda pod kontrolou, a že by ti separatisté převzali kontrolu alespoň nad částí hranice Ukrajiny s Ruskem, což by ten vpád usnadnilo,“ upozornil Jan Šír.

Spojené státy prý rozšíří sankce, pokud Moskva nezmírní napětí na Ukrajině

Číst článek

Martin Dorazín, ČTK, mta, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme