Školské odbory chtějí o penězích na platy učitelů jednat s Babišem a Sobotkou

Školské odbory odmítají, aby vláda v příštím roce zmrazila platy učitelům a pracovníkům ve školství, s čímž počítá současný náčrt státního rozpočtu. Chtějí se kvůli tomu sejít přímo s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš

Předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka ministr financí Andrej Babiš učitele zklamal. Dobšík poukázal na to, že v jiných resortech na navýšení platů podle návrhu rozpočtu peníze budou.

„Ty platy, které se v současné době vyplácejí, nejsou zvýšeny tak jako v jiných resortech a ve srovnání s jinými pracovníky, kteří jsou odpovídajícím způsobem vzděláni, je to opravdu tristní. A tady jsme čekali, že stát se k tomu postaví čelem,“ uvedl Dobšík.

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) požadoval navýšení peněz pro svůj resort o tři až pět miliard, současný návrh o podobě státního rozpočtu na příští rok však zatím s ničím takovým nepočítá, resort má dostat navíc jen asi 80 milionů.

Pokud by do resortu nešlo víc peněz, dotklo by se to i Chládkem plánovaného zvyšování platů učitelů, na něž chtěl dát v příštím roce 1,5 miliardy.

Podle Chládkovy představy, kterou prezentoval už dříve, by český učitel měl brát za čtyři roky průměrně 28 tisíc hrubého. Babiš se však k jeho plánům stavěl od začátku skepticky.

Nyní se za ministrem financí a také za premiérem chtějí vydat osobně zástupci odborů. Jejich šéf naznačil, že jsou v případě neúspěchu jednání dokonce připraveni k radikálnějším krokům.

„Tak, jak jsme domlouvali kolem koaliční smlouvy a vládního prohlášení i přes Českomoravskou konfederaci odborových svazů, tak bylo řečeno, že pokud se k nám bude vláda stavět neadekvátně, že jsme připraveni jít i do těch nejnátlakovějších akcí. Ale to je zatím předčasné,“ poznamenal Dobšík.

Tomáš Bystrý, Tereza Chlubná, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme