Na Ukrajině má začít národní dialog o řešení krize. Bez zástupců ozbrojených separatistů

Ozbrojení proruští rebelové z východní Ukrajiny odmítli účast v dnešní debatě u kulatého stolu s představiteli kyjevské vlády. Východiska z vleklé krize s nimi proto zřejmě budou hledat jen regionální politici a občanští aktivisté. V oblastech sousedících s Ruskem při úterních bojích zemřelo devět ukrajinských vojáků. Nejvíc od začátku protiteroristické operace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci hlídkující na východní Ukrajině

Ukrajinští vojáci hlídkující na východní Ukrajině | Zdroj: Reuters

„Čím víc účastníků budou ty kulaté stoly mít, tím lépe. Zároveň je jasné, že v nich mohou mít zastoupení jen lidé, kteří neprosazují své cíle násilím,“ zdůraznila před očekávaným začátkem národního dialogu na Ukrajině německá kancléřka Angela Merkelová.

Právě Německo prosazuje přímé rozhovory Kyjeva s rebely pod patronátem OBSE. Francouzský prezident François Hollande považuje za zásadní pro stabilizaci Ukrajiny úspěch nadcházejících prezidentských voleb:

„Musíme udělat maximum pro to, aby se mohly volby uskutečnit pětadvacátého května, aby byly legitimní a přinesly nějaký výsledek. Tedy prezidenta, který povede národní dialog.“

Klíčové ale podle Západu zůstává v celé krizi chování Ruska. Spojené státy zveřejnily nové satelitní snímky ukazující masivní přítomnost ruských vojáků podél hranice s Ukrajinou.

Minulý týden přitom prezident Putin ujišťoval o jejich stažení.

Milan Kopp, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme