Obyvatelé bytového domu č. 5 v Mostě mají strach o bydlení. Budova je v exekuci

Lidé, kteří bydlí v takzvaném bloku č. 5 v Mostě, už několik let nemají teplo a teplou vodu. Dům chátrá a z původních čtyř desítek nájemníků jich v něm bydlí už jen osm. Teď mají strach, že se budou muset vystěhovat. Majitelé domu totiž dluží za energie a budova je v exekuci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídliště Sever v České Lípě

Sídliště Sever v České Lípě | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Žijeme tady jako zvěř. Byty jsou plesnivý, dům chátrá,“ popisuje život v mosteckém Bloku 5 jedna z osmi nájemnic Bohumila Bambasová.

Někteří se proti nezájmu majitelů domu brání i soudní cestou. „V lednu jsem vyhrála soud, kdy soud uznal, že majitelé rukou společnou a nerozdílnou nám mají zavést teplo a teplou vodu, ale pořád se nic neděje,“ říká nájemnice Jana Peřinová.

Za vše může nepovedená privatizace na konci 90. let. Dům získalo od města několik majitelů, kteří údajně od lidí vybírali nájemné a zálohy za energie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v mosteckém bloku č.5 mluvil reportér Jan Beneš

Podle nájemníků si ale vybrané peníze nechávali pro sebe. Vznikaly tak dluhy, které vedly k odpojení tepla a teplé vody.

Mezi majiteli domu se navíc rozhořely spory a o dům se přestali starat. Obyvatelé proto podali na rozhádané majitele domu trestní oznámení.

„Případem se zabývali policisté oddělení hospodářské kriminality. Letos v lednu jsme zahájili trestní stíhání a obvinili jsme Mostečana z přečinu poškození věřitele,“ uvádí mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Policie začátkem května spis předala státnímu zastupiteli s návrhem na podání obžaloby.

Přestože soud nařídil majitelům teplo zavést, Jana Peřinová spolu s dalšími nájemníky přečkali zimu s přímotopy, vodu si musí už několik let ohřívat.

„My si ohříváme na plynu vodu a máme elektrické přímotopy, takže zatím tu přežíváme, jak se dá,“ říká nájemnice.

Za zimu 30 000 korun navíc

Další z nájemnic Alexandra Bendová se stejně jako další nájemníci odstěhovat z domu nechce. I když ji každá zima stojí několik desítek tisíc korun.

„Majitel nám dal k dispozici bojler na elektřinu a k tomu přímotop,“ vysvětluje Bendová s tím, že zima jí tak vyjde na 30 135 korun.

Dům je teď navíc v exekuci za další dluhy, které má vůči dodavatelům tepla, což je pro nájemníky další šok.

Elektrický přímotop | Foto: Ladislav Bába

„My bojujeme za to, abychom si byty mohli odkoupit, a najednou přijde exekuce,“ konstatuje Bohumila Bambasová.

Alexandra Bendová si od exekuce slibuje lepší nové majitele. „Jsem z toho nešťastná, protože bych se odtud opravdu nerada stěhovala. Takže doufám, že to někdo solidní koupí a nechá nás tady dál bydlet,“ říká.

Podle jednoho z majitelů domu Tomáše Urbana exekuce vznikla z důvodu neplacení tepelných energií, což šetří Krajský soud v Ústí nad Labem.

Město Most dává od domu, jeho majitelů i obyvatel ruce pryč. Petici za zpětné odkoupení domu městem zastupitelé shodili ze stolu.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme