Lesníci začali v Jeseníkách vyřezávat borovici kleč. Ochránci přírody to vítají

Šerák a Keprník v Jeseníkách obsadila parta těžařů s motorovými pilami. Lesy ČR se pustily do vyřezávání borovice kleče. Během léta odtud zmizí přes dva hektary dřeviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled ze Šeráku

Pohled ze Šeráku | Foto: Světlana Lavičková

Kleč vysadili lesníci na přelomu 20. století pro lepší stabilizaci svahů. Zpočátku byli proti redukci, jenže dnes, po několika letech vyjednávání a terénních šetření, se sami do vyřezávání pouštějí.

Ochránci přírody je v tom maximálně podporují - dřevina je podle nich v nejvyšším moravském pohoří nepůvodní a vytěsňuje cenné živočichy i rostliny. Sami začali kleč pomalu vyřezávat už před dvaceti lety.

A první zásah v Malé Kotlině už podle Jindřicha Chlapka ze Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky naplnil jejich očekávání.

„Po odstranění kleče začaly opět sjíždět laviny, obnovila se ta dynamika a obnovily se procesy, které jsou důležité pro druhovou rozmanitost."

"A zároveň se na plochy, kde kleč rostla, začaly vracet cenné druhy typické pro to subalpínské prostředí, pro lavinové dráhy Jeseníků.“

Přes hektar dřeviny odstraní lesníci ze Šeráku a zhruba stejné množství zmizí z vedlejšího Keprníku. Postup bude s ohledem k národní přírodní rezervaci co nejšetrnější.

Odřezané keře se budou ručně přitahovat na plachtách do místa, odkud si je pak lesníci odvezou. U Šeráku použijí lehkou vyvážecí soupravu, v případě Keprníku bude transport hmoty složitější. Kvůli špatné dostupnosti tam pomůže vrtulník.

Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme