Práce na nových expozicích Zoo Brno jdou podle plánu. Zvířata je osídlí zřejmě v létě

Ještě tuto sezónu chce brněnská zoo otevřít tři nově vznikající expozice za téměř 53 milionů korun. Stavební práce na expozici klokanů, orlů a africké vesnici pokračují podle plánu. Na přelomu května a června mají dělníci dokončit unikátní voliéru pro orly bělohlavé, která bude největší v republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lední medvědi v Zoo Brno

Lední medvědi v Zoo Brno | Foto: Zuzana Plíšková

Na nejnákladnější expozici, africké vesnici Kalahari, dělníci ukončili zemní práce, teď je potřeba instalovat kanalizaci, vodovody a elektrorozvody. Pracují také tesaři a truhláři, protože tady mají vzniknout věrné kopie chýší domorodých Afričanů i s replikami předmětů jejich denní potřeby.

Nejméně náročná je průchozí expozice klokanů, kde je potřeba provést zahradnické práce a spíše estetické úpravy.

V expozici orlů už je vidět unikátní voliéra, pracovníci ale musí ještě třeba vybetonovat umělé skály. Dělníci by ji měli dokončit na přelomu května a června a zoo je na ní poměrně pyšná. Voliéra totiž není úplně typická. Obvykle mívá totiž tvar šapitó, tedy směrem vzhůru se zužuje. V Brně tomu ale bude naopak.

Orel bělohlavý | Foto: U.S. Fish & Wildlife Service, Carl Chapman

„Dole má oválný tvar a nahoře má kulatý, takže jsme vytvořili prostor pro kroužení orlů. Jsme zvědaví, jestli ho využijí. Je vysoká přes 17 metrů. Rozpětí má přes 40 metrů,“vysvětluje ředitel brněnské zoo Martin Hovorka.

I když voliéra bude už během krátké doby dokončena, zvířata tady budou až v průběhu léta, a to kvůli nezbytným výsadbám stromů a další vegetace.

Urzon kanadský | Foto: Zoo Olomouc

„Musí se to osázet, aby se uchytily stromy a podobně, takže zvířata by tam měla přijít v průběhu léta, možná na podzim, to záleží na tom, jak rychle vyřídíme veškeré veterinární podmínky,“ vysvětluje Martin Hovorka a pokračuje:

„Protože my jsme nemohli dopředu zvířata sem přivézt, neměli jsme je kam dát, takže jsme čekali, až budeme mít expozice postavené.“

Novými obyvateli expozic tedy budou klokani skalní, expozici orlů bělohlavých bude kromě samotných ptáků obývat ještě urzon a skunk. V africké vesnici se také objeví nová exotická zvířata: třeba plameňáci a lemuři. Půjde ale hlavně o takový živý skanzen.

Skunk pruhovaný (Mephitis mephitis) | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Tom Friedel

Zuzana Plíšková, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme