Manžele z Prostějovska neodradily od cesty do Vatikánu ani davy lidí, ze svatořečení byli nadšeni

Římskokatolická církev má nové svaté, Jana XXIII. a Jana Pavla II. Slavnostní ceremonii pod širým nebem celebroval papež František. Ve Vatikánu ji sledovali také poutníci z Česka – a nechyběli mezi nimi ani manželé Alena a Václav Adamovi z Bedihošti na Prostějovsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatořečení dvou bývalých papežů sledovaly i skupiny Čechů

Svatořečení dvou bývalých papežů sledovaly i skupiny Čechů | Foto: Robert Mikoláš

„Úžasné dojmy. Zatím to tady vypadá jako konec světa, ale já myslím, že se tady svět sešel a že se sešel v míru, každý něco dobrého přinesl. V tom to je, takhle by to mělo na světě vypadat,“ svěřuje se s prvními dojmy Alena Adamová.

Spolu s manželem navíc mohou srovnávat, ve Vatikánu se totiž zúčastnili už obřadu blahoslavení před třemi lety. „Dnes bylo svatořečení dvou papežů, takže je to mnohem velkolepější, je tady neskonale víc lidí. Samozřejmě je to náročné jak pro poutníky, tak pro průvodce,“ říká pan Adam.

Přehrát

00:00 / 00:00

S manželi Alenou a Václavem Adamovými natáčel ve Vatikánu zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

S reportérem Českého rozhlasu se bavil ve chvíli, kdy obřad svatořečení skončil a statisíce lidí se snažily z Vatikánu odejít či spíše se z něj prodrat. Na zemi zůstaly haldy papírů, karimatek či deštníků, které poutníci nakonec naštěstí nemuseli použít.

Nejbližší stanice metra ale ještě dlouho budou čelit náporu. „Přiznám se, že jsem měl vážné obavy. Když se hlásilo, že tady bude 5 milionů lidí, tak jsem zvažoval, že poutní zájezd zruším. Ale pak se to nějak krystalizovalo, že těch 5 milionů bylo myšleno od Velikonoc do dneška, tak jsem se trošku zklidnil. Ale bylo to – jak dnes říkají mladí ­– hustý,“ přiznává Václav Adam.

Římskokatolická církev má dva nové svaté. Papež František svatořečil své předchůdce

Číst článek

Podle něj se nakonec žádné obavy z cesty do Římane naplnily. Manželé Adamovi si tak historické okamžiky před katedrálou svatého Petra mohli maximálně vychutnat, a nejen očima, ale i srdcem.

„Je to úžasný člověk. Já si myslím, že pořád. – Myslím, že pontifikátem Jana XXIII. došlo k jakési obrodě církví. Navázal na to Jan Pavel II., byl to úžasný pontifikát. Benedikt XVI. v tom pokračoval a zatím máme ty nejlepší dojmy i z papeže Františka,“ shodují se v názorech na oba svaté i oba dosud žijící papeže Alena a Václav Adamovi, kteří se v noci na zítřek vydají zpět domů. Už ve středu se ale vydají na další pouť, tentokrát do Lurd.

Svatořečení dvou bývalých papežů ve Vatikánu | Foto: Robert Mikoláš

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme