Sněmovní výbor: Obce, kraje i úřady by měly zveřejňovat všechny smlouvy nad 50 tisíc korun

Obce, kraje i státní úřady by měly na internetu zveřejnit všechny smlouvy, faktury a objednávky nad 50 tisíc korun. Vyplývá to z pozměňovacího návrhu, který přijal ústavně právní výbor sněmovny. Původní předlohu zákona o registru smluv, kterou připravil poslanec TOP 09 Jan Farský, chtějí poslanci změnit ještě víc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podpis (ilustrační foto)

Podpis (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Jednoduchý návrh zákona o 11 paragrafech vyvolal vlnu kritiky nejen v obcích, ale i na ministerstvech. Bojí se například velkého papírování a porušení zákona o ochraně dat.

Předloha semilského starosty Jana Farského počítá s tím, že by se na internetu zveřejnily všechny smlouvy, které obce uzavřou. Nezveřejněné smlouvy by nebyly účinné. V registru by navíc měly být i objednávky a faktury.

„Pokud uzavřete smlouvu, tak to musíte nejdříve zveřejnit, a teprve potom na základě té smlouvy můžete nakládat s veřejnými prostředky,“ vysvětlil Farský, jak by měl v praxi zákon fungovat.

Dvouletý odklad pro vesnice

Sněmovní ústavně právní výbor navrhl vedle finančního limitu pro vkládání objednávek a faktur do registru také omezení okruhu státních, krajských a obecních firem, na které by se norma vztahovala, nebo dvouletý odklad povinnosti zveřejňovat smlouvy pro menší obce.

Podle šéfa výboru Jeronýma Tejce z ČSSD by tak původní předloha se změnami mohla uspět. „Nechtěli jsme zákon pod jakoukoli záminkou zastavit. Přijali jsme řadu pozměňovacích návrhů a doporučili jsme sněmovně, aby zákon přijala.“

„Ale také jsme požádali pana předkladatele, aby se pokusil vypracovat komplexní pozměňovací návrh, kde by ty připomínky, které jsou podle mě vážné a legislativně velmi dobře zpracované, byly zapracovány,“ řekl.

Návrh projedná sněmovna v červnu

Poslanec ODS Marek Benda by naopak předlohu, kterou čeká řada změn, z projednávání ve sněmovně zatím úplně stáhl.

„Pokud se ukazuje, že tam je tolik problémů a uvědomují si to podle mě dnes už i navrhovatelé, tak to má připravit vláda v řádném legislativním procesu, s normálním připomínkovým řízením a nést za to také odpovědnost. Místo toho se to tady dělá pod tlakem nějaké obskurní organizace, jako je Rekonstrukce státu, úplně na koleni,“ prohlásil.

Návrh zákona o registru smluv bude sněmovna projednávat na své červnové schůzi.

Věra Pfeifferová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme