Vrba do Finska bere šest sparťanů, chybět nebude ani Rosický

Pavel Vrba má tři pokusy na to, aby z české fotbalové reprezentace udělal před kvalifikací o EURO 2016 konkurenceschopný tým. První pokus vyčerpal při své premiéře a březnové remíze 2:2 s Norskem. Druhý bude mít příští týden ve Finsku a přesně třetinu jeho družiny budou v Helsinkách tvořit sparťané.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nominaci hráčů pro přípravné utkání ve Finsku oznamoval Pavel Vrba v dobré náladě

Nominaci hráčů pro přípravné utkání ve Finsku oznamoval Pavel Vrba v dobré náladě | Zdroj: ČTK

Není to až tak dávno od chvíle, kdy na české poměry nevídaně neměla Sparta v několika nominacích národního týmu ani jednoho hráče.

Při utkání v Helsinkách budou ale příští středu právě „rudí" v české kabině nejsilnější komunitou. Ke čtveřici Vaclík, Dočkal, Krejčí a Hušbauer, která už má zkušenosti s reprezentačním dresem, přibyli nováčci Lukáš Vácha a Pavel Kadeřábek.

Přehrát

00:00 / 00:00

K přátelskému utkání s finským národním týmem odcestuje šest sparťanů

„Kadeřábek je dnes nejlepší pravý bek v lize, nominaci si zaslouží. I Vácha předvádí svoji kvalitu. Jsou to hráči, kteří jsou pro Spartu hodně důležití. Vácha má dnes navíc narozeniny, takže jsem mu dal dárek,“ vysvětloval dobře naladěný Pavel Vrba

Se Spartou je spojený také Marek Štěch, náhradník za zraněného Petra Čecha. Pavel Vrba možná překvapivě nesáhl po osvědčených a zkušených gólmanech Drobném nebo Laštůvkovi, ale nominoval do dvojice k Tomáši Vaclíkovi právě odchovance letenského klubu a dnes brankáře druholigového anglického Yeovilu.

„Vzhledem k tomu, že někteří brankáři v zahraničí nechytají vůbec, chceme vyzkoušet i někoho jiného. Svou roli sehrálo i zranění Petra Čecha. Marek Štěch má v druhé anglické lize odchytány všechny zápasy,“ zdůvodňoval trenér nominaci čtyřiadvacetiletého fotbalisty.

Fotbalová asociace sáhla před finále poháru k opatření při prodeji vstupenek

Číst článek

Současně s reprezentační pozvánkou ale obdržel Marek Štěch od explzeňského kouče i jednu výstrahu „Jeho klub sestoupil do třetí ligy, takže pokud chce zůstat v reprezentaci, měl by změnit dres,“ varuje Pavel Vrba.

Podobně padesátiletý trenér okomentoval i nominaci záložníka Ondřeje Vaňka, který je s Kayserisporem beznadějně poslední v turecké nejvyšší soutěži a podobně jako ze třetí anglické, ani z druhé turecké ligy cesta do národního týmu evidentně nepovede. Tedy pokud do některé z těchto soutěží senzačně nepřestoupí třeba Tomáš Rosický.

Rosický chce proti Finsku nastoupit

Třiatřicetiletý Rosický do Finska pojede coby jakýsi neformální fotbalový otec svých spoluhráčů, z nichž každý je nejméně o tři roky mladší a každý má minimálně o čtyřicet startů za národní tým méně než záložník Arsenalu.

„Tomáš má menší zdravotní problémy, sám ale řekl, že na sraz chce jet a na utkání s Finskem je na rozdíl od zápasu s Rakouskem připravený. Jsem rád, že tomu tak je, s Tomášem počítáme do kvalifikace, je pro nás hodně důležitým hráčem,“ naznačuje Pavel Vrba, že zatímco ve Finsku si tým vyzkouší variantu s Rosickým, 3. června proti Rakousku bude hrát zřejmě naopak bez něj.

Pak už skončí čas trojitého testování a v září po generálce s Američany začne fotbalovým reprezentantům cesta na Euro do Francie.

Jan Kaliba, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme