Vila Tugendhat je jedinou moderní památkou na českém seznamu UNESCO

Jedinou moderní stavbou na našem území zapsanou v seznamu UNESCO je brněnská vila Tugendhat. Zapsána tam byla v roce 2001, tedy v době, kdy byla ve velmi špatném stavu. Přesto bylo jasné, že dům stále patří mezi několik málo světových reprezentantů moderní architektury. Zápis na seznam UNESCO sice možná urychlil dlouho připravovanou rekonstrukci památky, jinak ale její osud zřejmě příliš neovlivnil. Význam unikátní stavby byl zřejmý i tak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vila Tugendhat

Vila Tugendhat | Foto: Ivana Veselková | Zdroj: Český rozhlas

Zapsání vily Tugendhat na seznam světového kulturního dědictví UNESCO jí stejně jako všem ostatním památkám přineslo především ještě větší zviditelnění a zájem turistů.

„To, že je památka na listině UNESCO, taková intenzivní reklama by se prakticky jinými prostředky nedala zajistit,“ soudí ředitel Územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Brně Zdeněk Vácha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký vliv měl zápis na seznam UNESCO na vilu Tugendhat, zjišťoval reportér Ivan Holas

„Myslím, že finanční prostředky, které by byly potřebné k tomu, aby na celém světě se vědělo o tom, že v Brně stojí vila Tugendhat a že je tak významnou stavbou, by nikdo neměl,“ podotýká.

A na zájem turistů si ve vile skutečně nemohou stěžovat. I více než dva roky od znovuotevření po unikátní rekonstrukci do původního stavu ze 30. let minulého století památka doslova praská ve všech.

Pro vícečlenné návštěvy je vyprodáno až na tři měsíce dopředu a ani menší skupiny a jednotlivci nemají obvykle šanci dostat se do vily na poslední chvíli.

„Nedostatek vstupenek do vily suplujeme alespoň malou náhražkou, a to je vstup aspoň do zahrady, což zejména pro cizince, kteří přijíždějí zdaleka, je takovou malou satisfakcí. Vidí aspoň luxusní zahradní fasádu s velkým pásovým oknem, kde je možné trošičku nahlédnout do interiéru,“ vysvětluje ředitelka Iveta Černá.

Česká komise pro UNESCO slaví 20 let a chce rozšířit seznam 12 zapsaných památek

Číst článek

Kromě dalšího zvýšení prestiže a popularity ale už tak slavné vile zapsání do seznamu UNESCO v podstatě nic zásadního nedalo ani nevzalo. Podle Zdeňka Váchy jde totiž o tak unikátní stavbu, že i bez zápisu by určitě získala evropské dotace na rekonstrukci a stejně tak by splňovala vysoké standardy pro návštěvníky.

„Samotná skutečnost, že jde o národní kulturní památku, v tomto případě postačovala k tomu, aby pozornost, která byla věnována památkové obnově a dalšímu osudu této stavby, byla mimořádná,“ tvrdí Vácha.

Brno s vilou Tugendhat má i strategickou polohu pro turisty, kteří se zaměřují právě na památky světového dědictví. V okruhu necelých sto kilometrů totiž leží dalších šest z celkem dvanácti památek UNESCO v Česku.

Ivan Holas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme