Nezaměstnanost v Plzeňském kraji klesá, může hrozit i nedostatek pracovních sil

Plzeňský kraj má druhou nejnižší nezaměstnanost v republice a zřejmě bude ještě klesat. Na Plzeňsku by měl vzrůst počet pracovních příležitostí a mohla by dokonce nastat paradoxní situace, že bude nedostatek pracovníků na Tachovsku, kde je nezaměstnanost dlouhodobě nejvyšší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslová zóna Holešov

Průmyslová zóna Holešov | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Vznikají nové průmyslové zóny a ve hře je stále i letiště Líně, o které mají zájem také investoři z Číny. Minulá vláda slíbila, že ho zdarma převede na kraj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nové pracovní příležitosti v Plzeňském kraji mapovala Jana Kosová

Do nových nebo rozšiřovaných průmyslových zón chce Plzeňský kraj lákat investory s vyšší přidanou hodnotou. Nebude už tedy podporovat montovny, které tu často vznikaly například na plzeňských Borských polích.

Mělo by to zaručit nová pracovní místa se slušnou mzdou i pracovními podmínkami. Region cítí ústup krize zhruba od poloviny loňského roku.

„Ve velkém rozkvětu je průmyslová zóna přímo ve Stříbře, další projekty jsou u dálnice D5, firmy se rozšiřují především v automobilovém průmyslu a budou přibírat až jednou tolik zaměstnanců než je tam nyní," říká náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner z ČSSD s tím, že by mohla nastat pro Tachovsko netypická situace - totiž nedostatek pracovních sil.

„Mám obavu z toho, že v nejbližší době, pokud se tam realizují všechny připravované projekty, tak bude opravdu situace s kvalifikovanou pracovní silou hraniční,“ upozorňuje náměstek.

Vliv na nezaměstnanost mají teď hlavně sezonní práce. Údaje za květen ještě nejsou k dispozici, ale v dubnu výrazně klesla na 5,9 %. Tedy o půl procentního bodu oproti březnu.

A další pokles se očekává. Kraj je o dvě procenta níže než je průměr celé České republiky. Podle Magdaleny Čadové z úřadu práce řada lidí nachází zaměstnání i díky rekvalifikačním kurzům.

„V letošním roce se jich zúčastnilo přibližně 1400 našich uchazečů o zaměstnání,“ vysvětluje Čadová.

Většina z nich pak skutečně práci najde, protože kurzy připravuje úřad práce podle poptávky zaměstnavatelů. Počet lidí bez práce by podle předsedy Regionální rady odborových svazů Jindřicha Brabce pomohlo snížit omezení přesčasů.

„Nová pracovní místa se dají vytvořit buď tím, že seženeme další investory, nebo že v současných firmách omezíme přesčasovou práci, omezíme dohody o provedení práce a místo toho přijmeme do klasického pracovního poměru další zaměstnance," myslí si.

Na Plzeňsku bylo na konci dubna bez práce zhruba 23 a půl tisíce lidí.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme