Před sedmdesáti lety začaly na Londýn dopadat německé rakety V-1, zabily tisíce lidí

Nacisté je označovali coby „zázračné" nebo hlavně „odvetné" zbraně. Pro Brity představovaly nepříjemné překvapení, proti němuž dlouho hledali protiopatření. Před 70 lety vypálili Němci na Londýn první střelu V-1. Poměr sil na bojišti už nezvrátily, ale zabily nebo zranily tisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na volném prostranství duxfordského leteckého muzea je vystaven také německý bezpilotní letoun Fiesler Fi 103, známý spíše pod označením V-1. Tyto létající pumy začaly dopadat na Londýn právě v dnech vylodění do Normandie.

Na volném prostranství duxfordského leteckého muzea je vystaven také německý bezpilotní letoun Fiesler Fi 103, známý spíše pod označením V-1. Tyto létající pumy začaly dopadat na Londýn právě v dnech vylodění do Normandie. | Foto: Jaroslav Beránek

Podle charakteristického bzučení, které nízko letící V-1 vydávaly, začali Britové smrtícím střelám brzy říkat buzz-bomb nebo doodlebug. Dokud slyšeli jejich zvuk, byli vlastně v bezpečí. Jakmile ovšem letounová střela dosáhla nastavené délky letu, zastavil se přívod paliva a V-1 vybavená osmisetkilovou náloží se pádovou rychlostí zřítila k zemi.

„Ozvala se velká exploze, která mě odhodila od dveří až na konec krytu. Byla jsem od hlavy až k patě zle potlučená. Kvůli tmavému kouři jsem vůbec nic neviděla a měla pořádný strach. Když se dým rozptýlil, viděla jsem, že náš dům už neexistuje. Přišli jsme o všechno, ale ne o své životy," vzpomíná Eileen Alexanderová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Hošek

Eileen bylo 11 let, když jedna ze střel vyvinutých na základně Peenemünde na břehu Baltského moře, zasáhla dům její rodiny ve východním Londýně. Alexandrovi ale měli štěstí v neštěstí. 5500 jejich krajanů ale exploze V-1 nepřežilo.

Na psychiku obyvatel Londýna a jižní Anglie měly německé střely v pokročilé fázi války zničující dopad. Britové se napřed snažili střelám postavit do cesty desítky protiletadlových baterií. Podstatně účinnější bylo ničení střel nad kanálem La Manche stíhačkami Spitfire nebo rychlejšími Tempesty. Bombardování základen V-1 se startovacími rampami bylo složité i kvůli jejich mistrné kamufláži.

„Němci se naučili stavět velmi malé základny, kam rakety přivezli až těsně před jejich odpálením. Připravili V-1, doplnili palivo, vystřelili a okamžitě zmizeli," popsal BBC někdejší příslušník zpravodajské služby amerického letectva Robert Ehlers.

Do října 1944 stačili Němci na různé cíle v Anglii odpálit 9521 raket V-1. Poté, co se ostrovní cíle dostaly mimo dostřel, se dalším terčem staly belgické Antverpy.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme