Výlety do Ostrova nabízejí sorelu i drby z historie města

Výlety do Ostrova. Tak se jmenuje projekt party nadšenců z Ostrova u Karlových Varů. Jeho cílem je představit podkrušnohorské město v jeho nejkrásnějších podobách a poutavou formou seznámit návštěvníky se staletími jeho vývoje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům kultury v Ostrově

Dům kultury v Ostrově | Foto: Jaroslav Kovář

Jak líčí jeden z průvodců Milan Jandourek, výlety nabízejí celkem osm zastavení. Výletníci se seznámí třeba s místní architekturou.

„Zvláštností Ostrova bylo, že je v podstatě jako jediné město na světě vystavěné ve stylu tradicionalismu, který se později nazval sorelou,“ vysvětluje Jandourek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o turistických lákadlech Ostrova natočila redaktorka Dana Jelínková

Město pro 25 tisíc obyvatel vystavěla prý úzká skupina architektů a vyrostlo během 10 let. Je pojaté jako město v zeleni. „Takže ať bydlíte, kde bydlíte, vždy bydlíte v parku,“ říká Jandourek.

Na každé zastávce překvapí turistu také specifický zvuk, který se s místem pojí. Tím může být zpěv ptáků, ale i něco hřmotnějšího.

„Například pro Mírové náměstí, komunistické náměstí, máme připravenou zvukovou stopu, která dokumentuje dobovou náladu a dobový duch,“ podotýká Jandourek.

Kromě socialistické architektury se lidé seznámí i se starší historií místa. „Naše Výlety do Ostrova jsou připraveny zejména pro lidi, kteří mají rádi historické drby, špeky, zajímavosti v kontextu reálných dějin,“ láká průvodce.

Hned nabízí malou ukázku, když odpovídá na otázku, zda je pravda, že je Ostrov městem zvratů, jak se někdy říká. Podle něj je to pravda.

„Tímto maličkým územím procházely finance v úrovni státních a královských rozpočtů a na druhé straně tady byla tak ukrutná bída, kdy lidé v podstatě neměli vůbec co jíst. Třeba za první světové války tady byl takový hlad, že mlynáři přidávali do mouky kaolín, aby vůbec bylo z čeho péct. Bohužel tohle spousta lidí zaplatila životem,“ říká Jandourek.

Dana Jelínková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme