Úly plné medu lákají v Moravskoslezském kraji zloděje, přibývá i krádeží samotných včelstev

Včelíny v Moravskoslezském kraji, zvlášť na Novojičínsku, se stále častěji stávají terči zlodějů. Nárůst krádeží úlů, pláství s medem i samotných včel evidují tamní kriminalisté. Poslední případ se stal v Mankovicích u Oder. Škoda šplhá k 70 tisícům korunám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včely

Včely | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Majitel včelínu u třešňového sadu Milan Masnica přišel o deset plných úlů včel. „Chybí tady sedm včelstev a tři oddělky. Přijel jsem sem vytočit med a včely už tady nebyly,“ ukazuje prázdná místa.

Zloděj si podle něj musel sebou přinést nástroje, protože úly byly dobře zabezpečené. „Cvakli zámek. Ty jedny včely musely vážit tak 150 kilo, museli si máknout. Musel to být nějaký včelař, protože je vidět, že je to odborně udělané,“ uvažuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Novojičínsku roste počet krádeží celých včelích rojů. Reportérka Jana Jeckelová mluvila s chovatelem, kterému místo úrody zbyly jen prázdné sklenice.

Hodnota jednoho včelstva je zhruba 5 tisíc korun. „Jedny včely, když jsou dobré, dají tak 35 kilo medu. Já jsem počítal tak 20 kilo, protože jsem se držel při zemi. A to je tedy 200 kilo,“ vypočítává. Je zklamaný, nové úly prý už do lesa dávat nebude a včely bude mít už jen doma, pod zámkem.

Podle mluvčího novojičínské policie Petra Gřese případů krádeží včel přibývá. Najít pachatele je ale velmi těžké a žádnou krádež se ještě nepodařilo objasnit.

„Doporučení k zabezpečení tohoto majetku v podstatě není. Vše nasvědčuje tomu, že ten kdo to krade, moc dobře ví, jak s včelami zacházet. Nemáme ale žádné indicie k pachateli,“ přiznává.

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme