Praha se chce starat o svoz odpadu sama. Odkup Pražských služeb vyjde skoro na miliardu

Svoz komunálního odpadu v Praze by měla podle magistrátu zajišťovat firma stoprocentně vlastněná hlavním městem. Zastupitelé proto schválili dlouho plánovaný odkup společnosti Pražské služby, která likviduje odpad v metropoli už přes deset let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

popeláři

popeláři | Foto: Pražské služby

Hlavní město v podniku drží necelých 77 procent akcií. S obchodem, který navrhuje TOP 09, nesouhlasí opoziční ODS. Podle ní je cena příliš nízká.

Hlavní město má se zajištěním svozu odpadu dlouhodobé problémy. Smlouva s Pražskými službami vypršela v roce 2011. Magistrát pak se společností vždy jen prodloužil spolupráci o rok.

Pokud by Praha firmu vlastnila, problémy s novým výběrovým řízením by odpadly. Což opozice taky kritizovala. Prý se tím vedení magistrátu snaží obejít zákon o zadávání veřejných zakázek.

O odkupu minoritních podílů za 950 milionů korun musí ještě příští týden rozhodnout valná hromada Pražských služeb.

Svoz odpadu vyšetřuje protikorupční policie

Okolnosti týkající se miliardových zakázek na svoz odpadů vyšetřují detektivové Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Policie se zajímá také o chystaný magistrátní nákup akcií Pražských služeb.

Akcie Pražských služeb
Hlavní město nyní drží 76,92 procenta akcií společnosti. Zbytek patří šesti dalším subjektům. Největší část (19,3 procenta) vlastní Northward Holding Limited, která ji před časem koupila od skupiny Natland.

Kriminalisté si vyžádali podklady, které souvisí s rozhodnutím rady z let 2012 a 2013. Údajně jde o materiály, které připravoval a radě předkládal tehdejší radní pro životní prostředí Radek Lohynský z ODS.

Už loni v létě v sídle Pražských služeb zasahoval jiný útvar policie, detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Policie se k tomu tehdy odmítla vyjádřit. Primátor Tomáš Hudeček z TOP 09 řekl, že si vyžádali smlouvy z let 2008 až 2010.

Anna Königsmarková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme