Ředitel Dopravního podniku Ostrava zůstane ve funkci, kvůli lobbistovi ale mají odstoupit radní

Ředitel ostravského dopravního podniku Roman Kadlučka dnes o svou funkci nepřišel. Odvolání navrhli městští radní kvůli jeho spolupráci s obviněným lobbistou Martinem Dědicem. O návrhu rady hlasovali zastupitelé, většina ale byla proti nebo se zdržela. Ze stejného důvodu by měli složit funkci také dva radní z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostrava. Ředitel podniku Roman Kadlučka hovoří s účastníky stávky

Ostrava. Ředitel podniku Roman Kadlučka hovoří s účastníky stávky | Zdroj: ČTK

Ostravští radní doporučili odvolat ředitele dopravního podniku Romana Kadlučku. Nelíbily se jim kontakty s lobbistou Martinem Dědicem, který je ve vazbě kvůli podezření z ovlivňování veřejných zakázek. Údajně si tak přišel na 30 milionů korun.

Návrh dnes ale neprošel přes zastupitele města. Kadlučka tak zůstává ve funkci. Ředitel Dopravního podniku Ostrava před hlasováním vysvětloval zastupitelům své vztahy k lobbistovi Dědicovi.

Zopakoval, že sporné zakázky se uskutečnily dříve, než do společnosti přišel. Neprůhledné zakázky se podle policie týkaly modernizace 23 tramvají a dodávky jedné nové.

Zodpovědnost je podle Kadlučky na politicích, které si Dědic podmanil. „Celé město s ním spolupracuje nebo vědělo o této osobě od roku 2006. Nikdo nikomu neříkal: ‚Pozor, chodí tu nějaký Dědic, ten je špatný.‘ Teď všichni politici zírají, kdo to je," podotkl Kadlučka.

Kvůli lobbistovi by měli odstoupit i dva radní

Podnikatel a lobbista Dědic byl zřejmě také v častém kontaktu s některými politiky. Kromě veřejných zakázek v dopravním podniku měl ovlivňovat zakázky v městské nemocnici.

Podnikatel a lobbista Martin Dědic údajně ovlivňoval veřejné zakázky v dopravním podniku a městské nemocnici. Zakázky na stavební práce nebo dodávky tramvají měly podle policie vyhrávat předem vybrané firmy. V březnu letošního roku poslal soud Dědice do vazby. V květnu radní odvolali ředitele nemocnice Tomáše Nykla kvůli podezření z korupce. Kvůli kontaktům s Dědicem chtěli teď radní odvolat také ředitele dopravního podniku Romana Kadlučku. Odstoupit z funkce by podle zastupitelského klubu ČSDD měli také radní Lumír Palyza a Simona Piperková, oba obvinění odmítají.

Zastupitelský klub ČSSD vyzval dva stranické kolegy, aby kvůli údajné korupční kauze odstoupili z funkce radních. Podle sociálního demokrata Pavla Planky by měli vyvodit osobní odpovědnost.

„Je to reflexe na probíhající vyšetřování a ve vzduchu visící obvinění. Mají 24 hodin na to, aby se nějak zachovali,“ konstatoval Planka.

Výzva se týkala radního Lumíra Palyzy a náměstkyně primátora Simony Piperkové. Palyza považuje návrh za mstu politiků vyloučených ze sociální demokracie. Funkci složit odmítá.

Piperková trvá na tom, že do výběrových řízení nezasahovala. Šlo zejména o zakázky městské nemocnice, která spadá do jejího resortu.

„Pokud pan Dědic měl nějaký vliv v nemocnici a docházelo k trestné činnosti, tak rozhodně nebyla moje role, abych mu tento vliv umožnila. Neseznamovala jsem vedení nemocnice s panem Dědicem ani jsem nikomu nedala pokyny, že má s panem Dědicem komunikovat,“ ohradila se Piperková.

Stanislav Janalík, Iva Havlíčková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme